Читај ми

ПОДРШКА ГРАДОВА И ИНСТИТУЦИЈА НОВОМ САДУ У КАНДИДАТУРИ ЗА ЕВРОПСКУ ПРЕСТОНИЦУ КУЛТУРЕ

У оквиру програмских активности, које на 18. међународном Салону књига организује Градска управа за културу, члан Градског већа за културу Андреј Бурсаћ присуствовао је представљању Универзитета у Новом Саду, као и градова - партнера, Зрењанина и Сремских Карловаца који су пружили подршку иницијативи да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2020. године.

- Подршка Универзитета у Новом Саду, градова Зрењанина и Сремских Карловаца је веома важна. Сваки од ових градова има културни потенцијал, који може да се искористи и допринесе бољем животу његових грађана. Такође, та подршка говори о томе колико је средина спремна и колико су најважније институције спремне да учествују у овом пројекту, дајући му додатну озбиљност- изјавио је члан Градског већа за културу Андреј Бурсаћ.

Помоћник градоначелника Града Зрењанина за културу, Зорица Денда указала је на потенцијале Града Зрењанина као што су очувано старо језгро града, културна традиција, развијене установе културе, а као посебну предност истакла је чињеницу да је Зрењанин мултинационална средина.

- Нови Сад се одлучио да у кандидатуру за Европску престоницу културе у 2020. години уђе заједно са Зрењанином и Сремским Карловцима зато што посматрамо Војводину као Европу у малом. Сматрамо да је наша предност у мултикултуралности, односно диверзитету различитих културних модела, приступа и видова културне баштине која се чува у овом региону и због тога смо одлучили да наступимо као регија - изјавила је потпредседница Организационог одбора за реализацију иницијативе да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2020 године, мр Тијана Палковњевић и додала да је важно подићи капацитете установа култура како би оне изнеле програм, који би био интересантан и атрактиван читавој Европи.

Ректор Универзитета у Новом Саду, др Мирослав Весковић изјавио је да најзначајније институције образовања и културе треба да стану заједно са Градом уз идеју да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2020. године и да ће Универзитет, са свим својим потенцијалима бити активан чинилац како у припреми, тако и у реализацији одређених пројеката.

Последњег дана сајма на штанду Града Новог Сада биће представљени едукативни програм Галерије Матице српске и издања Културног центра Новог Сада

Нови Сад, 5. март 2012. године