Читај ми

ПОЧЕО ФЕСТИВАЛ ''PIANO CITY''

Концертом звезде другог издања фестивала ''Piano city'' јапанске пијанисткиње Момо Кодама, у Синагоги је та манифестација отворена. Фестивал се одржава у оквиру ''Калеидоскопа културе'' од 7. до 9. септембра, а организатор је удружење ''Mistyland', уз подршку Управе за културу Града Новог Сада.

- Повод вечерашњег окупљања заиста завређује велику пажњу, јер то није само још један квалитетан концерт у Синагоги, већ отелотворење визије да наш град живи синергију културе и уметности као најмоћнијих медија који заиста повезују људе. ''Piano city'', с друге стране у наш град доводи најбоље пијанисте, најзначајнија имена уметничке музике, али и студенте, аматере које изједначава љубав према музици. Нови Сад ће током фестивалских дана бити град музике, заједништва, дељења, град креације и повезивања, а то су вредности за које се залажемо и које промовишемо. Разноликост која чини јединство главна је карактеристика нове платформе ''Калеидоскоп културе'', па се овогодишњи ''Piano city'' савршено уклапа у такву концепцију – рекао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић на отварању фестивала.

Преко 150 пијаниста из 10 земаља и двадесетак градова продефиловаће Новим Садом у три фестивалска дана. Чак 88 концерата, бесплатних за грађанство, одржаће професионални пијанисти, студенти, ученици музичких школа и аматери ентузијасти, уз заступљеност најразличитијих музичких жанрова.

Фестивал ће затворити нишки пијаниста Дејан Илијић, фронтмен састава ЕYОТ, премијерним извођењем композиција за соло клавир у Синагоги 9. септембра у 21 час, а ексклузивитет програма је гостовање идејног творца и оснивача ''Piano city'' концепта, берлинског пијанисте Андреаса Керна, који ће се у Културном центру ЛАБ, у суботу 8. септембра у 19 часова, представити Новосађанима у музичком ток-шоу формату ''Сусрет са уметником''.

Међу учесницима фестивала је и једна од најуспешнијих српских класичних пијанисткиња млађе генерације Марија Тимотијевић, затим младе наде српског пијанизма Вук Божиловић, Ивана Дамјанов, Адем Мехмедовић, Вељко Ненадић, као и гости из региона и иностранства. На пет локација биће одржани целодневни концертни маратони пијаниста и то на СПЕНС-у, на платоу испред ректората Универзитета у Новом Саду, у Салетли у Дунавском парку, у Музеју Војводине и Ликовном салону Културног центра Новог Сада.

Целокупан концепт и сатница, доступни су на сајту фестивала www.pianocitynovisad.com

Нови Сад, 7. септембар 2018. године