Читај ми

ПОЧЕЛА ТРЕЋА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА О БЕЗБЕДНОСТИ ДЕЦЕ У САОБРАЋАЈУ

Члан Градског већа за саобраћај и путеве Александар Кравић присуствовао је трећој  Националној конференцији о безбедности деце као путника у саобраћају коју организује Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије у сарадњи са Градом Новим Садом. Циљ конференције је размена искустава и праксе, као и успостављање боље координације рада, свих кључних субјеката како би се смањио број страдале деце у саобраћају.

-Када је реч о безбедности у саобраћају, Град Нови Сад је препознао значај едукације за све учеснике, а посебно за најрањивије категорије, свестан чињенице да је број возила изузетно увећан. To је један од основних предуслова за достизање вишег нивоа саобраћајне културе и веће безбедности свих учесника у саобраћају и представља најефикаснији начин превенције. У складу са тим Град Нови Сад, заједно са Агенцијом за безбедност саобраћаја редовно реализује пројекте намењене различитим циљним групама, почев од предшколског и школског узраста, како би се сви они укључили у превентивне активности и научили да се безбедно понашају у саобраћају- рекао је Александар Кравић.

Организатор конференције Маријана Јовановић је подсетила на то да је Нови Сад прва локална самоуправа која је оформила Канцеларију за дечија ауто седишта и која може да се похвали успешним радом.

-Сваке последње недеље у месецу за Новосађане организујемо бесплатан преглед дечијих ауто седишта. Такође, у сарадњи са Домом здравља Нови Сад, редовно одржавамо предавања у  склопу Школе за труднице и свим будућим родитељима дајемо могућност да се пријаве и добију бесплатна ауто седишта, која након кориштења враћају. Ове године смо у сарадњи са Градском управом за саобраћај и путеве поделили бесплатна ауто седишта намењена старијој деци. Нови Сад је једино место у Србији где постоје четири такси удружења којима је Агенција за безбедност у саобраћају донирала ауто седишта- рекла је Маријана Јовановић и додала да ће такав пример од данас следити и Зрењанин.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије Душко Пешић је нагласио да циљ којем Србија тежи томе да не буде страдале деце у саобраћајним незгодама.

-У току је израда Националне стратегије за безбедност саобраћаја, а до краја године имаћемо Нацрт ове стратегије. Да би смо били успешни у нашој намери неопходна је координација и едукација свих релевантних институција и организација и адекватна обука полицијских службеника. Захваљујући министру унутрашњих послава Александру Вулину, Агенција је један од носилаца пројекта израде националне стратегије. Министарство унутрашњих послова је у току 2021. године подржало активности усмерене ка повећању употребе дечијих ауто-седишта, кроз обуку 1600 полицијских службеника из 27 полицијских управа. Није идеја да саобраћајна полиција само зауставља и кажњава возаче, него да приближимо значај употребе сигурносних појасева и дечјих ауто седишта у циљу превенције саобраћајних повреда- рекао је Душко Пешић.

На конференцији је уручена и овогодишња награда „Најсигурнији загрљај“ која је додељена министру унутрашњих послова Александру Вулину зато што је препознао појачану контролу употребе дечијих ауто-седишта као једну од кључних активности која доприноси смањењу страдања деце као путника у саобраћају. У име добитника награду је примио начелник Управе саобраћајне полиције МУП Србије Славиша Лакићевић. Такође, поклоњена ауто седишта Дечјем селу у Сремској Каменици, породилишту у Новом Саду и Такси удружењу „Ало“ из Зрењанина.

Нови Сад, 30. новембар 2021. године