Читај ми

ПОЧЕЛА СПОРТСКА ОЛИМПИЈАДА ШКОЛСКЕ ОМЛАДИНЕ ВОЈВОДИНЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствоваo je свечаном отварању осме Спортскe олимпијаде школске омладине Војводине на СПЕНС-у, а то је најзначајније и најмасовније покрајинско школско такмичење у којем учествују ученици основних и средњих школа из седам округа Војводине. Та спортска манифестација трајаће до 20. маја у Новом Саду, а ученици ће се такмичити у атлетици, кошарци, стоном тенису, пливању, рукомету, фудбалу, баскету 3 на 3, стрељаштву, каратеу, џудоу, спортској гимнастици, малим олимпијским играма, одбојци и ритмичкој гимнастици. Такође, биће организоване стручне трибине, квизови, дружења са промотерима, као и забавни програм.

- Ово за мене представља највећи спортски догађај ове године у Новом Саду. Свака част и европским и светским првенствима и међународним такмичењима, али ово је за нас права олимпијада. Преко четири и по хиљаде ученика је дошло да се бави спортом, да се такмичи и дружи. То је залог за будућност наше државе и поносан сам на све школе које учествују, на све младе Бачване, Банаћане и Сремце. Прелепа слика се шаље данас из новосадског СПЕНС-а, а то је управо слика коју желимо да видимо у свим школским дворанама широм Србије. Нови Сад je грaд вeликих шaнси кojи мнoгo улaжe у рaзвoj спoртa, а посебно шкoлскoг спoртa кao бaзe зa нaшe нoвe, здрaвe гeнeрaциje. Зато смо и донели градску одлуку да школске сале морају да буду отворене бар два дана недељно за бесплатно бављење школским спортом за наше ђаке. Ова деца су наша будућност, а како сигурно ниje билo ни мaлo лaкo стићи дo ове Oлимпиjaдe, за нас су овде сви пoбeдници - рекао је градоначелник Милош Вучевић и пожелео свим такмичарима спортску срећу.

Организатори 8. по реду Спортске олимпијаде школске омладине Војводине – СОШОВ су Покрајински секретаријат за спорт и омладину у сарадњи са Градом Новим Садом и Савезом за школски спорт Војводине. Оригинална манифестација покренута је 1969. године, а прва Олимпијада одржана је 1970. године у Новом Саду. На иницијативу Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, а у организацији Савеза за школски спорт, 2014. године по први пут након 25 година од реализације последњег СОШОВ-а, манифестација је одржана у Сомбору.

Према речима покрајинског секретара за спорт и омладину Владимира Батеза овогодишња манифестација је по броју учесника била најзахтевнија за организацију, јер ће угостити  4,5 хиљаде ученика и ученица и више од хиљаду професора. Манифестацију је званично отворио потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић који је пожелео деци да уживају у наредним данима такмичења и да склапају нова пријатељства, а да ће Покрајинска влада наставити да и даље подржава ову и сличне манифестације. 

Нови Сад, 17. мај 2018. године