Читај ми

ПОЧЕЛА КАМПАЊА „НЕДЕЉА ЗДРАВИХ ЗУБА“

Члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват присуствовао је конференцији за новинаре на којој је најављен програм здравствено – промотивне кампање „Недеља здравих зуба“ коју традиционално, већ 25 година организује Црвени крст Новог Сада.

Кампања се одвија од 27. марта до 2. априла под покровитељством Градске управе за здравство, а учесници у кампањи су представници Црвеног крста Новог Сада, Института за јавно здравље Војводине, Клинике за стоматологију Нови Сад, Дома здравља „Нови Сад“, Клуба студената стоматологије, ПУ „Радосно детињство“, Медицинске школе „7.април“, Музеја Града Новог Сада и Музеја Војводине.

- Ова кампања има посебан значај за наше најмлађе суграђане и управо је то главни разлог да Град Нови Сад финансијски подржава ову манифестацију. Посебно ми је драго што су у ову кампању укључени сви релевантни партнери који ће дати свој велики допринос „Недељи здравих зуба“. Надамо се да ће ова манифестација живети и даље, да ћемо је следеће године још боље организовати јер има директан утицај на то да се наши најмлађи науче оралној хигијени, превенцији, као и на то да имају свог стоматолога – рекао је проф. др Золтан Хорват.

Са Клинике за стоматологију Нови Сад проф. др Душка Благојевић истакла је да је поносна јер долазе млађе генерације које имају све боља сазнања о значају оралне хигијене.

- Мото овогодишње кампање је „Стоматолог је мој лекар“ са циљем да упознамо децу не само предшколског, него и школског узраста, са самим занимањем стоматолога како би их ослободили одређене дозе страха од одласка зубару. Клуб студената стоматологије направиће позоришну представу за децу предшколског узраста „Здрави зуби – леп осмех“ о значају оралне хигијене, здраве исхране и важности посете стоматологу, а у основним школама одржаваћемо и креативне радионице о професији стоматолога– рекла је проф. др Душка Благојевић.

Институт за јавно здравље Војводине располаже статистичким подацима о здрављу уста и зуба нашег становништва, а последње истраживање из 2013. године на нивоу Србије показало је да наше становништво недовољно пере зубе.

- Само 46% одраслих пере зубе редовно, а нешто већи проценат 60% деце узраста од седам до 14 година. Сматрамо да је то недовољно, а запажа се и значајна разлика по материјалном стању становништва. Према индексу благостања, само 29% сиромашних редовно пере зубе у односу на популацију најбогатијих где њих близу 70% пере зубе више од једном дневно. Ови показатељи су значајни јер могу здравственим радницима да укажу на напоре које треба предузети како би се побољшало здравље свих наших становника. Институт за јавно здравље Војводине је припремио креативне радионице намењене едукаторима и просветним радницима за рад са ученицима нижих разреда основних школа на тему здравља уста и зуба, а у сарадњи са студентима Медицинског факултета и ученицима Средње медицинске школе „7. април“ биће организоване едукативне радионице у заинтересованим школама – нагласила је доц. др Оља Нићифоровић Шурковић са Института за јавно здравље Војводине.

Током конференције речено је да је према подацима стоматолошке службе Дома здравља „Нови Сад“ за 2016. годину КЕП 12 индекс (број кариозних, екстрахованих и пломбираних зуба код ученика у 12. години живота) износи 1,71 што је много мање у односу на 2014. годину када је износио 2,17, а код просечног дванаестогодишњег детета у Европској унији КЕП индекс износи 1,5.

Нови Сад, 27. март 2017. године