Читај ми

ПЕСМОМ ПЕВАЧКИХ ГРУПА ИЗ ЗАГРЕБА НАЈАВЉЕН ФЕСТИВАЛ ''БИСЕРНА ГРАНА''

Заменик шефа кабинета градоначелника Новог Сада Миодраг Милошевић присуствовао је концерту певачких група ''Звизде'' и ''Синови атара''  из Загреба који су најавили предстојећи фестивал ''Бисерна грана''. Организатор доласка ових вокалних састава је Међународни центар за услуге у култури (Загреб), при којем делује Посудионица и радионица народних ношњи, која поседује највећу збирку оригиналних ношњи и која ће ове године на Фестивалу представити изузетно вредне и ретке примерке ношњи Срба из Хрватске.

- Изузетно је важно да сви народи негују своју традицију и обичаје, и све своје карактеристике које их издвајају и чине препознатљивима. Управо очувањем свог идентитета доприносимо лепоти  различитости. Бисерна грана је једини фестивал у нашој земљи који представља народну ношњу, и на свој начин служи племенитом циљу  који сам поменуо. Фестивал је прилика да се упознамо са разноврсним ношњама из различитих делова наше земље, али и региона, које причају приче о времену у којем су настале и подсећају нас на заслуге наших предака за све оно у чему данас уживамо – истакао је Миодраг Милошевић.

Културно – информативни центар ''Младост''  Футог организује Фестивал ношње, накита и оглавља у суботу 5. октобра од 16.00 часова у позоришту КИЦ  ''Младост''. Концерт етно-ансамбла СЕРБОПЛОВ предвиђен  је у 17.00 часова. Фестивал ''Бисерна грана'' у фокус ставља материјално фолклорно благо – народне ношње и оглавља које су приказане ван класичног наступа на сцени.  Циљ фестивала је да укаже на значај очувања материјалног фолклорног наслеђа, а окупља културно – уметничка друштва Војводине, Србије и госте из региона који у ревијалном делу програма представљају своју народну ношњу. На досадашњим фестивалима, а ово је шести по реду, своје ношње је приказало више од 60 културно – уметничких друштава.

Нови Сад, 4. октобар 2013. године