Читај ми

ОТВОРЕНА РЕГИОНАЛНА КЊИЖЕВНА КОНФЕРЕНЦИЈА ''BOOK TALK 2018''

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић отворио је регионалну књижевну конференцију ''Book talk'' коју организује компанија ''Coolor media group'', ове године, у оквиру ''Калеидоскопа културе'', нове платформе Фондације ''Нови Сад 2021''.

Четврти пут по реду Конференција је окупила најзначајније писце, издаваче и књижевне критичаре у региону. Тематика је посвећена јубилејима десет регионалних, глобалних и националних друштвено-историјских догађаја, од рођења Карла Маркса до глобалне економске кризе, који су утицали на друштвене токове, па тако и на књижевност и издаваштво.

- Овогодишњи концепт је изузетно широк и дозвољава да се кључни друштвени феномени, глобалног и националог карактера, сагледају из бројних аспеката, што у многоме доприноси књижевности. Посебно ми је драго што се наша нова платформа ''Калеидоскоп културе'' за кратко време показала веома плодоносном, и што је и ''Book talk'' нашао своју позицију у оквиру исте. Циљ те платформе је уједињавање разноликости у циљу стварања нових унапређених вредности, и подстицања публике, односно грађана да се максимално ангажују у култури на различите начине. Довољан је само један поглед на теме и имена учесника конференције да будете уверени да ће она оставити дубок траг у култури, не само Новог Сада, а то је и циљ ове градске администрације да културним садржајима произведемо јасне повољне ефекте на укупно друштво – нагласио је Далибор Рожић.

Панел дискусије одржавају се паралелно у Галерији Матице Српске, Галерији ликовне уметности  поклон збирци Рајка Мамузића и Спомен-збирци Павла Бељнског.

–  Tрeбa дa нeгуjeмo културу сeћaњa и из прoшлoсти узимaмo пoукe кaкo би били успeшниjи у будућнoсти. Вeруjeмo дa ћe oвaj aмбиjeнт бити инспирaтивaн зa вaс. Књигa je тeмeљ друштвa и нa њoj сви трeбa дa рaдимo дa будe штo присутниja у нaшeм живoту – пoручилa je упрaвницa Спoмeн-збиркe Пaвлa Бeљaнскoг Tиjaнa Пaлкoвљeвић Бугарски.

Међу овогодишњим учесницима су Светислав Басара, Тијана Палковљевић Бугарски, Радован Јокић, Теофил Панчић, Вера Копицл, Александар Гаталица и многа друга истакнута имена из домена писане речи.

Нови Сад, 28. септембар 2018. године