Читај ми

ОТВОРЕНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ГРАДИМО МОСТОВЕ – ПРИЧАМО О ЕВРОПИ“

Председник Републике Србије Александар Вучић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовали су свечаном отварању конференције „Градимо мостове – причамо о Европи“. Конференцију организује Фондација Конрад Аденауер, од 3. до 6. јуна у Новом Саду у сарадњи са Скупштином АП Војводине, Градом Новим Садом, Фондацијом Нови Сад 2021 – Европска престоница културе и Омладинском престоницом Европе.

Овај догађај, који се први пут одржава ван Европске уније, окупио је значајне писце, новинаре, политичаре, професоре престижних европских факултета, представнике верских заједница и младе људе из Србије и Европе. Током коференције биће организована предавања и разговараће се о данашњој Европи из различитих углова. Биће речи о политици и изборима, култури сећања и културном наслеђу, религији у региону и религијском образовању, али и о писцима попут Ива Андрића, Новалиса и Томаса Мана.

-Част је бити домаћин овакве конференције и захваљујем се у име свих Новосађана који су најзаслужнији што је Нови Сад једини град који је у једној години освојио две европске титуле - Европска престоница културе 2021. године и Омладинска престоница Европе 2019. Мостови који су у наслову ове конференције, а који су спона између народа Европе, тема је око које смо градили наше кандидтуре за европске титуле, које су велика шанса за Нови Сад, Војводину и Србију. Ми смо изградили систем у којем су млади људи полуга развоја целог друштва. Нови Сад ће ове године окупити око пола милиона младих из целе Европе, да граде мостове, а не зидове. Желимо да заоставштина та два пројекта, за које имамо пуну подршку Покрајине и Републике, траје годинама и да мостови које изградимо буду увек снажни, те да нас увек подсећају на праве европске вредности - слободу, правду и једнакост – нагласио је Милош Вучевић.

Председник Александар Вучић рекао је да Србија корача својим европским путем, некад спорије, некад брже, али да напредује ка томе да буде уређена и успешна земља.

-Када је реч о економији, сваке године напредујемо брже од осталих европских земаља. Успели смо да смањимо јавни дуг са 79 посто бруто домаћег производа на 50 посто, али и даље смо сиромашни и знамо колико наши људи тешко живе. Ипак, научили смо да будемо дисиплинованији и да разумемо да нисмо увек у праву. Из земаља Европске уније, највише из Немачке и Италије, долази 80 посто страних директних инвестиција. Ми морамо да рашчистимо хоћемо ли да истрајемо на европском путу, упркос тешким разговорима и проблемима са којима се суочавамо. Без обзира на сукобе и свађе, надам се да ће неко доћи до договора са Албанцима, да формирамо јединствено тржиште у Европи, јер је будућност у сарадњи у региону. Морамо поправити наше односе, јер људи напуштају овај регион, и да би се ти људи вратили, ми морамо да се променимо, да гарантујемо мир и стабилност – истакао је председник Вучић.

На отварању скупа, говорио је и дугогодишњи председник Бундестага проф. др Норберт. Ламерт, а гостима су се обратили и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, директор Фондације Конрад Аденауер у Србији Норберт Бекман – Диркес и амбасадор СР Немачке у Србији Њ.Е. Томас Шиб.

Нови Сад, 3. јун 2019. године