Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА ЈУБИЛЕЈУ КАРЛОВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању изложбе „Карловачка гимназија - 230 година од оснивања“.  Изложба је отворена у  Завичајној збирци у Сремским Карловцима, у организацији Музеја града Новог Сада. Циљ изложбе је да упозна посетиоце и ширу јавност са историјатом ове знамените школске институције која, осим Спомен-библиотеке као  најстарије и најбогатије школске библиотеке у Србији, поседује и драгоцени хербаријум који је настао крајем 18. и почетком 19. века и данас се налази у школи.

- Од свог оснивања, па до данас Карловачка гимназија представља заначајан део српске историје и културе. Oна је била и остала светионик српске просвете и духовности. Зато јубилеј који данас прослављамо има велики значај за све. Многи знаменити људи су били карловачки ђаци и професори и изложба је сјајна прилика за све да се упознају са богатом историјском грађом - рекао је Далибор Рожић.

На изложби ће бити приказана оснивачка повеља, оригиналне фотографије, уџбеници, сведочанства, школске свеске, учила и делови гимназијских збирки, а биће доступна за посетиоце од 23. октобра, уз придржавање свих мера ради спречавања ширења инфекције Ковид 19.

Нови Сад, 22. октобар 2021. године