Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "ПАЈА ЈОВАНОВИЋ - СЛИКЕ БАЛКАНА"

Помоћник градоначелника Новог Сада Вања Вученовић отворио је у Збирци стране уметности Музеја Града Новог Сада, изложбу "Паја Јовановић - слике Балкана". Аутор изложбе је Петар Петровић, историчар уметности и виши кустос Народног музеја у Београду.

- Паја Јовановић је сликар који је обележио XIX и XX век српског сликарства. Ми смо веома поносни што је управо он осликао иконостас Саборне српске православне цркве у Новом Саду. Захваљујући доброј сарадњи Музеја Града Новог Сада и Народног музеја у Београду Новосађани имају прилику да се кроз дела овог великог српског сликара упознају са историјом и фолклором српског и других народа са ових простора. Уверен сам да ће показати заинтересованост и у великом броју посетити изложбу - изјавио је помоћник градоначелника Вања Вученовић и прогласио изложбу отвореном.

На изложби која гостује у Збирци стране уметности Музеја Града Новог Сада, од 3. априла до 4. маја 2013. године, публици је представљено седамнаест слика и цртежа овог значајног српског сликара, које су део фонда Народног музеја у Београду. Њихова тематика је везана за историју и фолклор балканских простора којима је уметник био фасциниран.

Нови Сад, 3. април 2013. године