Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О НИКОЛИ ТЕСЛИ

Помоћник градоначелника Новог Сада Владимир Стојковић  и помоћник градоначелника Вања Вученовић присуствовали су отварању комбиноване изложбе Музеја Николе Тесле „Тесла у Београду 2. јуна 1982. године“ и  „Теслин чудесни свет електрицитета“ која је увод у Фестивал Тесла, мултимедијалну и мултидисциплинарну манифестацију која ће се одржати од 12. до 15. септембра 2013. године на Фрушкој гори уз подршку Града Новог Сада, као и Привредног друштва “Одржавање и услуге”.

- Ова манифестација се организује поводом седамдесетогодишњице смрти нашег великана Николе Тесле, који је својим радом и оствареним резултатима заслужио да постао грађанин света и део Унескове баштине. Ипак важно је нагласити да је Град Нови Сад једини град на свету који је за Теслиног живота одлучио да га прогласи почасним грађанином и да ћемо свесрдно подржати Фестивал који га велича, а одржава се на Фрушкој гори, у непосредној близини нашег града - изјавио је Владимир Стојковић.

Директор Музеја Никола Тесла Владимир Јеленковић је истакао да је Никола Тесла боравио само једном у Србији, 1892. године када се сусрео са физичарем Ђорђетом Станојевићем, а тај сусрет је био пресудан за електрификацију Србије. Изложба представља документе, фотографије и говоре научника приликом боравка у Србији.

Помоћник градоначелника Вања Вученовић који је као представник Града помогао организацију манифестације, се захвалио предузећу “Одржавање и услуге” што је уложило значајан труд да  поред основне делатности којом се бави, ради и на афирмацији науке, знања, стваралаштва и свега осталог што представља Никола Тесла.

Фестивал Тесла се састоји од неколико сегмената и то:  Тесла изложба која је посвећена Николи Тесли, Тесла форум – стручна, промотивна и популарна предавања познатих личности на тему Теслиног стваралачког опуса, његове заоставштине и савремених глобалних тема повезаних са тим наслеђем; Тесла музика– презентација разних облика стваралаштва и Тесла филм - ревија најзначајнијих и најзанимљивијих играних, документарних, телевизијских и кратких филмова, телевизијских серија, разних видео радова и цртаних филмова инспирисаних Николом Теслом.

У току другог дела Тесла фестивала биће додељена посебна  признања појединцима, институцијама и организацијама које су својим радом и активностима допринеле “померању граница људских могућности, знања и способности“.

Трећи сегмент Тесла фестивала ”Манастирска трпеза” одржаће се у форми свечаног донаторског ручка, после недељне литургије 15. септембра, у порти фрушкогорског манастира Шишатовац за који је Тесла вишеструко везан. На фестивалу ће се одржати и мини-сајам продајног и промотивног карактера са широком понудом традиционалних јела и пића са подручја Фрушке Горе и Лике, Теслиног родног краја.

Нови Сад, 5. септембар 2013. године