Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА МИРКА ИЛИЋА ''МИРНОДОПСКИ РАДОВИ''

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић присуствовао је свечаном отварању изложбе Мирка Илића под називом „Мирнодопски радови“ која ће бити постављена у Музеју савремене уметности Војводине од 25 - 15. новембра 2011. године, у копродукцији са Музејом сувремене и модерне умјетности из Ријеке.


- Велико ми је задовољство што је управо Нови Сад прво место у Србији у којем ће публика моћи да види радове највећег дизајнера данашњице, господина Мирка Илића. Такође јако ми је драго што је организација изложбе ''Мирнодопски радови'' била прилика за сарадњу са нашим пријатељским градом Ријеком. Значај ове манифестације за наш град је огроман. Осим тога што представља ретроспективу врхунских радова из области стрипа, дизајна, илустрације и мултимедиа изложба ''Мирнодопски радови'' прича причу о човеку са ових простора који је својим талентом, посвећеношћу и трудом освојио свет – истакао је градоначелник Павличић.


На свечаном отварању изложбе такође су се обратили уметник Миркo Илић, у име организатора изложбе и аутора Пројекта Милош Јовановић - Hammerproduction као и покрајински секретар за културу и јавно информисање Милорад Ђурић.

Мирко Илић рођен је 1956. године у Бијељини. Каријеру је започео 1975. године као аутор стрипова у загребачкој групи Нови квадрат, а тада почиње да објављује и илустрације у Студентском листу, Полету, Питањима, Старту и Данасу. После само недељу дана од доласка у Њујорк 1986, почиње да ради насловну страну магазина Time, а после тога је радио и као арт директор дневног листа The New York Times.


Илићеви радови део су сталних поставки у великим светским музејима. Предаје дизајн и илустрацију постдипломцима на Cooper Union и School of Visual Arts у Њујорку. Критичари његове радове описују као друштвено одговорне, политички ангажоване, који притом говоре језиком који разуме цео свет. Ово је његова прва самостална изложба у Србији.

 

Нови Сад, 25. октобар 2011. године