Читај ми

ОТВОРЕН „КОСМЕТСКИ КУТАК“ У ЦЕНТРУ НОВОГ САДА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно jе са директором Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марком Ђурићем и државним секретаром у Министарству привреде Бранимиром Стојановићем обишао штанд са традиционалним производима малих српских привредника са Косова и Метохије у објекту „Универекспорта“. Након тога, они су посетили у центру града новоотворени „Косметски кутак“ у пасажу хотела „Војводина“ где су присуствовали представљању српских производа са подручја Космета, као и ризнице вина. Том приликом потписан је Уговор о сарадњи између Регионалне развојне агенције Бачка и Регионалне развојне агенције Косова и Метохије.

- Захваљујући нашој сарадњи, упорности и јединству успели смо да пошаљемо јасан сигнал да је могуће да конкретним стварима помогнемо Србе са Косова и Метохије у процесу остваривања њихових економских права, а тиме и људских и националних. Желимо да покажемо да Срби из наше јужне покрајине знају да раде и добро и квалитетно и поносни смо што из Новог Сада, Српске Атине симболично креће ова прича ка осталим градовима Србије, који ће, надам се, следити овај пример. Ми смо препознали значај ове иницијативе, а захваљујући друштвено-одговорном понашању компаније „Универекспорт“ широм су отворена врата њихових продавница које су уступиле своје рафове и продајна места за косовске производе. Није у питању велики број производа, али њихова доступност у Војводини јесте значајан корак и то први у низу. Много је тога што Срби на Косову и Метохији производе, а очекујемо да ће већина тих производа бити доступна у Новом Саду и Србији у будућности.  Надам се да ће Новосађани са поносом уживати у производима попут сушеног воћа и вина са КиМ и да ће радо посећивати „Косметски кутак“ у центру града - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је истакао да су Нови Сад и Косово и Метохија данас начинили један одлучан корак ка блискости, захваљујући иницијативи и заједничком раду Канцеларије за КиМ, Министарству привреде и Граду Новом Саду.

-Нови Сад је први град у Србији где можете да купите српске производе са Косова и Метохије. Са српским привредницима, између осталог, на овај начин ми рушимо вештачки наметнуте баријере између Срба, које неки покушавају кроз антицивилизацијске таксе да наметну. Ми заједнички отварамо могућности да се здрави, квалитетни, природни српски производи продају и пласирају широм територије Србије. Тиме се стичу услови да и српски привредници са Косова и Метохије могу да привређују, зарађују и остају у својим срединама. Данас смо у Новом Саду захваљујући градоначелнику Вучевићу у прилици да отворимо „Косметски кутак“ у самом срцу наше северне покрајине и верујем да је тај кутак и симболичан, али и врло значајан корак ка рушењу вештачки наметнутих баријера између Срба – рекао је Ђурић.

Државни секретар у Министарству привреде Бранимир Стојановић истакао је да ће се од ове недеље производи из јужне српске покрајине наћи на рафовима у Новом Саду и у Београду, у оквиру „Косметског кутка“ у продавницама „Универекспорта“.

- Три српска произвођача, од укупно двадесетак на Косову, наћи ће се на нашем тржишту, у две продавнице у Београду, три у Новом Саду. За сада крећемо скромно, с обзиром на то да је и производња на КиМ скромна и да су услови заиста тешки. Ради се о винима из Велике Хоче, из Општине Ораховац и сушеног воћа из Зубиног потока. Позивам све људе да подрже ову нашу иницијативу, да подрже Србе на КиМ, тако што ће куповати њихове производе, јер ће тиме помоћи, тим малим произвођачима, тј. породицама оних људи који у тим производњама раде – рекао је Стојановић.

Нови Сад, 20. фебруар 2019. године