Читај ми

ОТВОРЕН АРХУС ЦЕНТАР У НОВОМ САДУ

Јужнобачки управни округ у сарадњи са 12 локалних самоуправа, а уз подршку Министарства животне средине, рударства и просторног планирања, Фонда за заштиту животне средине, Мисије ОЕБС у Србији и невладиног сектора свечано је отворио регионалну канцеларију за примену Архуске конвенције „Архус центар Нови Сад“. Ово је трећи Архус центар отворен у Републици Србији, поред Суботице и Крагујевца, а канцеларија у Новом Саду ће бити место где ће грађани моћи да се информишу о питањима из области заштите животне средине.

- Заштита животне средине је императив модерног доба, и одговорност за реализацију тог задатка је на свима нама. Да би смо одговорили на бројне изазове у том смислу, морамо деловати заједно, дакле држава, невладин сектор и грађани. Отварање Архус центра у Новом Саду послужиће управо том циљу, односно бољој комуникацији између свих важних чинилаца за спровођење одговорне еколошке политике. Од изузетног значаја за адекватно поступање у односу на животну средину су добра информисаност, али и заштита права свих појединаца и установа, и спровођење законски прописаних мера - рекла је помоћник градоначелника Новог Сада Бранислава Јефтић и додала да ће Град дати максималну подршку фукционисању Архус центра.

У оквиру свечаног отварања Архус центра у Новом Саду, помоћник градоначелникa Новог Сада Бранислава Јефтић, начелница Јужнобачког управног округа Дарија Шајин и државни секретар Министарства животне средине, рударства и просторног планирања Миладин Аврамов потписали су Меморандум о разумевању. Архуска конвенција је документ усвојен 25. јуна 1998. године на четвртој конференцији "Животна средина за Европу" у граду Архусу (Данска), а циљ ове конвенције је да се допринесе заштити права сваког појединца садашњих и будућих генерација, да живе у средини која обезбеђује здравље и благостање.


Нови Сад, 22. децембар 2011. године