Читај ми

ОТВОРЕН 15. НОВОСАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ

Чланица Градског већа за културу Миланка Бркић отворила је 15. Новосадски џез фестивал, који се, у организацији Културног центра Новог Сада одржава од 6. до 9. новембра у Српском народном позоришту.

- Већ пуних 15 година Нови Сад и Новосађани показују да су достојни домаћини врсним музичарима које смо имали прилику да чујемо у нашем граду, захваљујућу управо овом Фестивалу. Оно по чему су Нови Сад и џез слични јесте слобода, јер је џез на првом месту израз уметничког надахнућа, а Нови Сад је град у ком је слобода, па и слобода уметничког изражавања увек била високо вреднована и негована - изјавила је Миланка Бркић и прогласила Фестивал отвореним.

У име уметника из света џеза, на отварању је говорио Михаило Миша Блам, џез музичар, композитор, аранжер, пријатељ Фестивала од његовог настанка,  уметник који са Редакцијом музичког програма Културног центра  непрекидно сарађује преко 30 година.

Посебност Новосадског џез фестивала се огледа у презентовању, првенствено ауторске музике. Фестивал има интернационални карактер и у протеклих четрнаест година у главном концертном програму наступали су ансамбли и музичари из многих европских земаља, као и из Сједињених америчких држава, а фестивалској публици представили су се и готово сви врхунски џез музичари са нашег поднебља, који су радо виђени и на многим џез сценама у Европи и свету.

Нови Сад, 7. новембар 2013. године