Читај ми

"ОКТОБАР - МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ“

Члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ присуствовао је свечаној приредби поводом кампање "Октобар - месец правилне исхране" под слоганом „Цене хране: од кризе до стабилности“, коју под покровитељством Града Новог Сада организује Институт за јавно здравље Војводине.


Приредбу су пригодним програмом отворила деца из вртића „Весељко“ ПУ "Радосно детињство", а након тога додељене су награде ауторима најбољих ликовних и литерарних радова пристиглих на конкурс на тему правилне исхране за децу предшколског и основношколског узраста.


- Цео месец октобар посвећен је правилној исхрани, а у оквиру кампање спроведен је и наградни конкурс за ликовне и литерарне радове. Радови у веома инспиративни и указују нам на то како једно дете у Србији види проблем исхране, и са економског и здравственог аспекта. Петина становништва Србије је гојазно, али исто тако имамо и петину светског становништва које нема шта да једе, и ја овим путем апелујем на људе да не бацају храну, да колико год могу самање ту навику, јер је у ово време то недопустиво – рекао је проф. др Александра Кираљ.


Циљ активности у оквиру кампање је информисање најшире популације, а посебно деце и младих, као и стицање знања, формирање исправних ставова и понашања појединаца у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани. Остваривање предвиђених активности могуће је комплементарним ангажовањем здравствених и образовних установа, уз учешће запослених, ученика и њихових родитеља, медија, друштвено-хуманитарних, спортских, рекреативних, културних и других организација и удружења.


Нови Сад, 19. октобар 2011. године