Читај ми

ОДРЖАНА ТРИБИНА О БЕЗБЕДНОСТИ У САОБРАЋАЈУ

У оквиру кампање ”Безбедност почиње са тобом” која има за циљ повећање безбедности двоточкаша кроз едукацију свих учесника у саобраћају, Агенција за безбедност саобраћаја одржала је у Новом Саду трибину којој су присуствовали ученици средњих школа. На самом почетку, присутне је поздравио заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић и изразио задовољство што догађају присуствује велики број средњошколаца различитих образовних профила.

- На територији Града Новог Сада, у периоду од 2013. до 2017. године регистровано је више од 12 хиљада саобраћајних несрећа, са 91 погинулим лицем. У текућој години десеторо људи је изгубило живот у саобраћајним несрећама, што наравно није мало али је мање него претходних година и то нам показује да активности које спроводимо допиру до свести људи. Желим да се захвалим Агенцији за безбедност саобраћаја која је препознала наш град као локалну самоуправу која се на озбиљан начин бави превенцијом саобраћајних незгода. Веома је важно да оваквим трибинама едукујемо младе који тек почињу да возе, како непромишљеношћу не би били жртве или угрозили туђе животе -изјавио је Срђан Кружевић.

Према речима в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Јасмине Милошевић, иако је трибина посвећена безбедности двоточкаша, веома је важно послати поруку свим младима колико је значајно безбедно и прописно понашање у саобраћају.

- Сваки двоточкаш има 12 пута већу шансу да смртно страда уколико дође до саобраћајне несреће. Међутим, уколико користе све заштитне системе пет пута су веће шансе да преживе или да имају мање последице. Ми апелујемо на све учеснике у саобраћају да се прописно понашају и користе заштитне системе, јер иако имамо тренд смањења саобраћајних незгода, погинулих и повређених, нећемо се помирити док не дођемо до тога да  страдалих у саобраћају не буде – истакла је Јасмина Милошевић и додала - На путевима широм света, годишње смртно страда милион и по људи, на свака два минута троје људи изгуби живот, а сваког четвртог једно дете. Решавање овог проблема је глобални изазов и важно је да сви схватимо да уколико се безбедно понашамо, ми водимо рачуна и о себи и о другима.

Присутнима се обратио и др Гаврило Илић, као мотивациони говорник који је доживео саобраћајну незгоду.

-Као човек који је доживео тешку несрећу, желим да личним примером скренем пажњу младим људима пред којима је живот и који тек треба да се докажу у свим сферама. Они су најосетљивија категорија и не би било добро да плате данак неискуству. Сматрам да личне приче могу да помогну и да значе више од сваке статистике, казне или савета – објаснио је др Гаврило Илић.

Нови Сад, 18. септембар 2018. године