Читај ми

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ПРЕВЕНЦИЈЕ СУИЦИДА

 

Програм обележавања Међународног дана превенције суицида представљен је на конференцији за новинаре у Градској кући, а о тој теми  су говорили заменица начелника Градске управе за социјалну и дечју заштиту Ковиљка Печеница,  председница Скупштине Центра ''Срце'' Слободанка Станковић, директорка Центра ''Срце'' Дубравка Кораћ и Славица Ранисављевић волонтерка Центра.

-Град Нови Сад је препознао значај превенције суицида и по Јавном конкурсу  за програме удружења грађана од интереса за Град Нови Сад у 2013. години  Центру за пружање емотивне подршке и  превенцију суицида ''Срце''   додељена су средства у износу од 100 000 динара за реализацију програма  ''Оснаживање ресурса за превенцију суицида код старих'' - рекла је Ковиљка Печеница и додала да ће Град наставити  да подржава овакве програме.

Према речима Славице Ранисављевић волонтерке Центра Србија је на 13. месту у свету по броју самоубистава годишње, а  Војводина се у том смислу посебно издваја.

- Овогодишњи слоган акције је ''Стигма – највећа баријера у превенцији суицида'', и он поручује да разговором треба да утичемо на дестигматизацију особа које су суицидне. Желимо да информишемо суграђане на који начин могу да разговарају са блиским особама код којих примете да се осећају лоше. Заинтересовани могу да се пријаве на нову обуку Центра која почиње у октобру и тиме постану волонтери Центра. Данас у 17 часова почиње акција на Тргу слободе, путем које желимо суграђанима да скренемо пажњу на проблем суицида, али и да их подсетимо на постојање Центра ''Срце'', уколико им је потребна помоћ - истакла је Славица Ранисављевић.

Центар ''Срце'' постоји 22 године и  једина је организација у Србији која се континуирано бави проблемом суицида и пружањем подршке особама које се налазе у кризи, бесплатним разговором телефоном на број 0800 300 303 или путем е-маила на адресу vanja@centarsrce.org и то радним даном од 14 до 23 часа. Волонтери Центра су прошле године остварили преко 3500 контаката са особама које су у кризи, од чега је 30% њих размишљало да почини самоубиство.

Нови Сад, 10. септембар 2013. године