Читај ми

Одржана друга по реду Конференција „еУправа – Србија без редова и шалтера“ СА Е-УПРАВОМ ДО МОДЕРНИЈЕГ ДРУШТВА

Пројекат WeLive је веома иновативан и актуелизује бројна питања која се још увек на простору Србије нису уврстила у она која треба приоритетно решавати, како би се унапредила ефикасност, оствариле уштеде, унапредили демократски процеси одлучивања, повећала транспарентост – укратко како би се ухватио прикључак са најразвијенијим земљама света. Међутим, оно што нас у WeLive тиму охрабрује јесте да се наше пројектне активности у све већој мери дешавају у контексту тема којима се баве и централни нивои власти Републике Србије, о чему сведочи и друга по реду Конференција „еУправа – Србија без редова и шалтера“.
„Поставићемо темеље мГовернмента и са комјутера еУправа ће се спустити и на мобилне телефоне наших суграђана. Тако ћемо интензивирати комуникацију између државе, грађана и привреде. Радићемо на томе да држава настави да отвара своје податке и учини их доступнима за најширу јавност. Ускоро ће са радом почети велики национални портал који ће све те податке објединити на једном месту“ - истакао је Душан Стојановић, директор Дирекције за електронску управу, током Конференције.
Заиста, то је исто оно што Европска унија путем WeLive пројекта покушава да реализује у нашем граду, „на мала врата“ – чак идентично! Овај пилот пројекат у Новом Саду сада има још више шансе да оствари свој успех, јер како ће развој еУправе бити један од приоритета рада Министарства државне управе и локалне самоуправе током наредне године, наш језик ће бити мање неразумљив  - пре свега другим државним службама и институцијама са којима сарађујемо, па тако и самим грађанима, а наши пројектни резулати могу постати и пример добре праксе другим локалним самоуправама у Србији.
Више о самом догађају у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе, Дирекције за електронску управу ,Владе Републике Србије, Привредне коморе Србије, НАЛЕД-а, Америчке привредне коморе (AmCham) уз подршку РНИДС-а, УНДП-а и Телекома, који је одржан 20. децембра 2016. године, можете прочитати на:  http://www.mduls.gov.rs/aktivnosti-saopstenja.php#a687