Читај ми

ОДРЖАНА ЦЕРЕМОНИЈА ВАЂЕЊА ЧАСНОГ БОГОЈАВЉЕНСКОГ КРСТА ИЗ ДУНАВА

Члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин присуствовао је традиционалном скупу поводом пливања за Богојављенски крст у Сремској Каменици у организацији Месне заједнице Сремска Каменица и Српске православне цркве. Након литургије одржане у Храму пресвете Богородице у Сремској Каменици, крст је спуштен до Дунава надомак стадиона „Фрушкогорац“. С обзиром на то да је тренутно на снази законска забрана пловидбе Дунавом, људи пријављени за пливање су уместо такмичењу, приступили светом чину вађења Часног Богојављенског крста из реке Дунав.

- Пливање за Часни крст се у Сремској Каменици одржава по четврти пут и сада можемо да кажемо да је ово прерасло у традиционално окупљање Новосађана. Захваљујући изузетно доброј сарадњи између полиције, војске, жандармерије, цркве и градске управе, и ове године смо кроз хармонију и љубав све успешно реализовали. Ми смо поштовали закон у погледу забране пловидбе Дунавом, тако да није као сваке године било пливања, већ је преко четрдесет одважних појединаца, кроз један чин пожртвовања ушло у хладну реку и пољубило крст. Иако ове године није било тог класичног такмичења, сложни смо у ставу да су овогодишњи победници сви они који су ушли у хладни Дунав чиме су показали одлучност и снагу своје вере. Желим да се захвалим свим организаторима и учесницима, а посебно пливачима који су данас под неусловним околностима ушли у Дунав, за љубав своје вере - рекао је Огњен Цвјетићанин.

Прота Гаврило Миловановић, свештенослужитељ храма пресвете Богородице у Сремској Каменици, осветио је Часни и Животворни крст, дајући благослов пливачима. Часни крст има посебну симболику, циљ пливања за њега на Богојављење је добијање божијег благослова и он представља симбол здравља за све људе који плове и који ће пловити том реком. Ове године учествовало је више од 40 људи, а међу њима су били припадници полиције, војске, жандармерије, спортских клубова, студенти и други. 

Нови Сад, 18. јануар 2017. године