Читај ми

ОДРЖАН СТРУЧНИ СЕМИНАР О УСМЕНОМ ИЗРАЖАВАЊУ ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

У Oсновној школи „Светозар Марковић Тоза“ одржава се дводневни стручни семинар „Проговори да видим ко си“ који има за циљ развој компетенција запослених у основним школама. Семинар реализује Удружење „Изражајност“ у оквиру националног пројекта „Негујмо српски језик“, а учитељима и професорима из новосадских школа, на тему дикције, вербалне и невербалне комуникације говорили су комуниколог Слободан Роксандић, глумци Милан Босиљчић и Марко Миловановић и универзитетски професор технике гласа др Агота Виткаи Кучера.

Семинару је присуствовала и чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић која је истакла да Град препознаје значај таквог усавршавања запослених у школама и да је определио средства како би пројектом била обухваћенa и 300 ученика основних и средњих школа са територије Новог Сада.

- Желели смо да у овај пројекат укључимо и децу јер онa, у највећој мери, у комуникацији користе пречице и не обраћају много пажње на правилно изражавање и културу говора. Буџет за образовање у Новом Саду износи шест милијарди динара, субвенционишемо боравак деце у вртићима, завршили смо вртић у Ораховој улици, а ускоро завршавамо и Исидорину гимназију, затим школу „Иван Гундулић“, Музичко-балетску школу и крећемо са реконструкцијама ОШ „Васа Стајић“ и Средње медицинске школе. Поред тога ми улажемо и у професионална усавршавања професора и деце како би квалитет образовања у нашем граду био на високом нивоу - изјавила је Дина Вучинић.

Оснивач Удружења "Изражајност" из Београда, глумац Милан Босиљчић објаснио је да ће 40 радионица, од по четири сата, за новосадске ђаке бити одржане до краја године.

- Наша идеја је да подигнемо културу говора на виши ниво. Сви смо свесни да је у данашње време она запостављена, деца све мање користе речи српског порекла, а писана комуникација се примењује у говору. Према подацима Матице српске наш језик има преко пола милиона речи а статистика показује да у комуникацији користимо у просеку две хиљаде речи. Ми подстичемо младе да пронађемо адекватну замену за енглеске речи и да их у свакодневној комуникацији што више користимо. Такође желимо да усвоје вештине да сутра и на тржишту рада и животу уопште знају да се лепо и јасно изразе и комуницирају.  Око 300 новосадских школараца ће проћи кроз обуку и добити јасне смернице како да унапређују своју културу говора што ће, надам се, допринети покретању свести како је правилно изражавање важно за наш живот- истакао је Милан Босиљчић.

Нови Сад, 26. октобар 2021. године