Читај ми

ОДРЖАН ПРВИ СРПСКО-МАЂАРСКИ РЕКТОРСКИ ФОРУМ У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић посетио је Универзитет у Новом Саду који је данас био домаћин три ректорске конференције које су се одржале у новосадском Ректорату. Одржана је конференција ректора државних Универзитета Србије, затим је уприличен састанак Савета КОНУС-а, као и Прва српско-мађарска ректорска конференција. Госте из Мађарске чинили су ректори из 20 најутицајнијих универзитета те земље, док је из Србије форуму присуствало 15 ректора са државних и приватних универзитета.
Градоначелник Милош Вучевић је поздравио госте из Мађарске, као и многобројне представнике универзитета из Србије, посебно се захваливши ректору Универзитета у Новом Саду на позиву.

- Велика је част бити на овом форуму који се по први пут одржава управо у нашем граду, на шта смо посебно поносни. Нови Сад је познат као студентски град, а првенствено захваљујући Универзитету у Новом Саду, као и многобројним приватним универзитетима. Ми смо веома задовољни чињеницом да се управо студенти издвајају као најснажнији, најмобилнији и најперспективнији део нашег града и друштва. Захваљујући кооперативности ректора Николића, ми већ успешну сарадњу Града и Универзитета унапређујемо и отварамо нека нова поглавља сарадње, а све у интересу грађана и студената. Надам се да ће данашњи сусрет изнедрити нове идеје и допринети конструктивној размени искустава, као и да ће гости понети лепе утиске из Новог Сада - рекао је градоначелник Милош Вучевић и нагласио да одржавање тог Форума доприноси јачању односа две државе, два народа и њихових универзитета.
Том приликом, поред градоначелника Милоша Вучевића, поздравне говоре упутили су ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Душан Николић, председник Конференције универзитета Србије проф. др Владимир Бумбаширевић, председник Мађарске ректорске конференције проф. др Јожеф Бодиш, као и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине Михаљ Њилаш.
У име српске делегације присутнима се обратила генерална секретарка Конференције универзитета Србије др Ана Јаковљевић, а у име мађарске делегације др Золтан Дубеци који је генерални секретар Мађарске ректорске конференције.
О систему високог образовања у Србији говорио је председник Конференције универзитета Србије и ректор Универзитета у Београду проф. др Владимир Бумбаширевић, док је презентацију о систему високог образовања у Мађарској и тренутним проблемима, стратегијама и реформама одржао др Габор Сабо који је потпредседник Мађарске ректорске конференције и ректор Универзитета у Сегедину.

На првом одржаном Српско-мађарском ректорском форуму, након три конференције дискутовало се претежно о јачању сарадње између српских и мађарских партнера, а учесници су се након тога упутили у посету студентском дому „Európa Kollégium“у Новом Саду.

Нови Сад, 6. мај 2016. године