Читај ми

OБЕЗБЕЂЕНИ УСЛОВИ ЗА РАДОВЕ НА РЕКОНСТРУКЦИЈИ И РЕСТАУРАЦИЈИ БЕОГРАДСКЕ КАПИЈЕ

Обиласком Београдске капије градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, чланица Градског већа за културу Миланка Бркић и представници 1. Бригаде копнене војске најавили су почетак реализације пројекта обнове Београдске капије. Град Нови Сад реализује овај пројекат заједно са Министарством културе и информисања, Фондом за капитална улагања Аутономне Покрајине Војводине и Банком Интеза.
- Београдска капија је један од најпознатијих културно-историјских споменика Новог Сада. Такође, она има и историски значај јер симболише ослобођење и улазак српске војске у наш град у Првом светском рату. Зато ме посебно радује што ће након обнове бити враћена табла посвећена ослободиоцима Новог Сада у Првом светском рату – изјавио је градоначелник Милош Вучевић и додао - Овом приликом желим да се захвалим Републици, Покрајни и Банци Интеза који су издвојили средства за реконструкцију и рестаурацију Београдске капије, као и Војсци Србије, која је одобрила коришћење својих капацитета неопходних за бољу организацију градилишта, односно простор за опрему, механизацију и људство које ће вршити радове.

Војска Републике Србије уступила је део касарне и дворишта на коришћење за потребе извођења радова. Пуковник Жељко Петровић, заменик команданта 1. Бригаде копнене војске изразио је задовољство што се Војска Србије на овај начин укључује у обнову Београдске капије и истакао да ће Војска 9. новембар, дан 1. Бригаде копнене војске обележити заједно са грађанима Новог Сада.
- Ако пођемо од чињенице да на будућност имају право они који се најдаље и најдуже сећају прошлости, онда је неговање традиција и развој способности војске, у функцији града и грађана Новог Сада и Србије - додао је пуковник Петровић.

Пројекат обнове Београдске капије је израдио Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада, институција под чијим протекторатом се налази Петроварадинска тврђава, просторна културно-историјска целина од великог значаја. Извођач радова је београдска фирма "Орнамент инвест инжењеринг" са којом је 15. јуна ЈП "Пословни простор"  потписало уговор. Радови на обнови ће се изводити у три фазе. Прва фаза подразумева обнову горње зоне капије и хидроизолацију, а након тога ће бити извршена рестаурација и реконструкција источне фасаде капије. Чланица Градског већа за културу Миланка Бркић је изразила наду да ће ови радови бити завршени до 9. новембра када Град обележава Дан ослобођења Новог Сада у Првом светском рату, а да ће до краја године ће бити завршени и реконструкција вентилације капије, унутрашњих просторија као и западна фасада.

Нови Сад, 1. август 2013. године