Читај ми

ОБЕЛЕЖЕНО 80 ГОДИНА ОД ПОЧЕТКА НАПАДА НАЦИСТИЧКЕ НЕМАЧКЕ НА КРАЉЕВИНУ ЈУГОСЛАВИЈУ

Данас се обележава 80 година од почетка напада нацистичке Немачке и њених савезника на Краљевину Југославију, а тог 6. априла 1941. године бомбардован је и Нови Сад. У оквиру обележавања овог датума, а у организацији Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада у Кисачкој улици, код броја 62, постављено је спомен обележје на место где је, тог дана  немачка авијација митраљирала групу грађана која се кретала ка Алмашком гробљу. Догађају је присуствовао члан Градског већа за културу Далибор Рожић који је указао на значај неговања историјског наслеђа и културе сећања.

- Наш град је прошао кроз трновите стазе на путу свог развоја, а догађаји из Другог светског рата  остаће црним словима уписани у историју Новог Сада. Историјско наслеђе какво год оно било представља нераскидиву везу између града и његових житеља и зато је важно неговати културу сећања. Завод за заштиту споменика културе, поред других послова чини управо то, постављајући још једну у низу спомен плочу, а Градска управа за културу пружа подршку и наставиће да подржава пројекте који имају за циљ да негују културу сећања јер је то неопходно како нам се ружни догађаји више не би понављали  - изјавио је Далибор Рожић.

Том приликом, свештенство Српске православне општине новосадске одржало је помен страдалима, а директор Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада мр Синиша Јокић појаснио је шта се догодило у Кисачкој улици 6. априла 1941. године.

-Тог дана групу наших суграђана која се кретала ка Алмашком гробљу, испраћајући ковчег напала је немачка авијација. Они су се авионима спуштали ниско и вршили ликвидацију митраљеском паљбом по нашим суграђанима који су ишли на погреб. Према доступној документацији утврдили смо да је тада погинуло дванаест особа, међу њима и дете од дванаест година, а око 20 је рањено. Ми смо успели да овај догађај истражимо и предочимо јавности, постављајући спомен плочу са именима страдалих, а све у циљу да се овакви злочини никада не забораве и не понове – рекао је мр Синиша Јокић.

Нови Сад, 6. април 2021. године