Читај ми

ОБЕЛЕЖЕНА СЕДАМДЕСЕТОГОДИШЊИЦА РАДА ОРГАНИЗАЦИЈЕ ГЛУВИХ НОВИ САД

Свечана академија поводом обележавња седамдесетогодишњице рада Организације глувих Нови Сад одржана је у ШОСО ''Милан Петровић'', а догађају је присуствовао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Он је том приликом нагласио да се, поред јубилеја једне од најбољих организација те врсте, данас обележава и Међународни дан особа са инвалидитетом.

- Треба да видимо шта смо као друштво урадили да се оссбе са инвалидидтетом осећају једнако корисно као чланови заједнице. Честитам Организацији годишњицу, али акценат није само на појединим датумима, већ желимо да пошаљемо поруку да морамо водити рачуна о свим грађанима једнако без обзира на њихове животне околности. Град мора да ангажује све капацитете какао би се особе са инвалидитетом осећале једнако уваженим, јер њима не требају привилегије, већ равноправна укљученост у свакодневни живот. Важна питања којима посвећујемо пажњу су инклузивно образовање, уклањање баријера у свим сегментима, апслолутна борба за искорењивање сиромаштва и квалитетна здравствена заштита - истакао је градоначелник Вучевић
и додао да Град није никада умањивавао буџетска средства намењена подршци особама са инвалидитетом, као и да преко 5% градског буџета добија Управа за социјалну и дечју заштиту.

Према речима Ане Дитрих још од 1955. године када је запослен први професионални секретар у Организацији глувих Нови Сад, Град је био главна подршка за редовне и пројектне активности организације, и, како је оценила, не би успели да опстану да није ресорне градске управе са којом имају одличну сарадњу. Она је такође истакла да су међу најважнијим делатностима Организације преводилачке услуге на знаковни језик, и то како би олакшали свакодневне активности глувим особама, на пример, да приликом одласка код лекара могу да се изразе на свом језику.

Председник Организације Јозеф Валихора такође се захвалио Граду на партнерском односу у борби за права заједнице глувих особа, посебно истакавши значај превода на знаковни језик на заседањима Скупштине Града Новог Сада.

Нови Сад, 3. децембар 2016. године