Читај ми

ОБЕЛЕЖЕНА ЕВРОПСКА НЕДЕЉА МОБИЛНОСТИ

Начелник Градске управе за саобраћај и путеве Ђорђе Басарић присуствовао је трибини „Бициклисти питају град“ коју је организовао Центар за унапређење безбедности у саобраћају уз подршку Градске управе за саобраћај и путеве и у сарадњи са Новосадском бициклистичком иницијативом и Културним центром Новог Сада. Трибина је организована поводом обележавања  Европске недеље мобилности, 22. септембра као званичног Дана без аутомобила, с циљем унапређења бициклистичког саобраћаја у граду.

-Градска управа за саобраћај и путеве је кроз више активности обележила Европску недељу мобилности. На Дан без аутомобила одлучили смо да чујемо и ставове бициклиста што је и повод организовања ове трибине. Она је осмишљена тако да се присутнима обрате представници Новосадске бициклистичке иницијативе, саобраћајне полиције и Управе за инвестиције и грађевинско земљиште, како би из свог домена говорили о проблемима са којима се сусрећу бициклисти, о прописима који се односе на учешће бициклиста у саобраћају, као и о инфраструктурном уређењу површина намењених за саобраћај бицикала на подручју града. Закључци трибине биће достављени надлежним градским управама, с циљем да их размотре и покушају да их уврсте у своје планове, како би се бициклистички саобраћај у граду даље развијао и како би била повећана безбедност возача двоточкаша. У наредном периоду Радно тело за бициклистички саобраћај радиће на унапређењу безбедности бициклиста на територији града, као и на предлозима за стварање услова за проширење саобраћајних површина намењених бициклистичком саобраћају у граду- рекао је Ђорђе Басарић.

Он је такође додао да је поред организовања трибине, на Булевару Патријарха Павла организована подела светала и промотивног материјала бициклистима у циљу указивања  на то колико је значајно да буду уочљиви као учесници у саобраћају.

Европска недеља мобилности је манифестација која се одржава сваке године у од 16. до 22. септембра, а ове године у њу је укључено преко 2600 градова и општина из 50 држава са више од 250 милиона становника, који на тај начин исказују своју солидарност са принципима одрживе урбане мобилности. Тема овогодишње кампање је мултимодалност - комбиновање различитих видова превоза, а  слоган је  „Комбинуј и крећи се!“ Акција је подржана у више од 40 градова и општина у нашој земљи.

Нови Сад, 22. септембар 2018. године