Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ ЈАВНОГ ГРАДСКОГ ПРЕВОЗА

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић присуствовао је свечаном облежавању 100 година јавног превоза у Новом Саду у оквиру којег је уприличена изложба старих фотографија градског превоза у улици Краља Александра, на Тргу слободе могли су се видети различити модели аутобуса, а потом је одржана и свечана академија у Градској кући.

Честитајући важан јубилеј свим грађанима градоначелник је истакао да је управо то повод да се, не умањујући значај историјског развоја јавног превоза, говори о великим подухватима који предстоје у будућности.

- Нагли урбанистички развој Новог Сада и пораст броја становника диктира предузимање коренитих промена у функционсиању основних комуналних система. Да бисмо имали јавни превоз који ће задовољити савремене захтеве и потребе корисника у смислу квалитета и ефикасности, морамо већ сада припремати услове за његову трансформацију. У том смислу Град је већ предузео неопходне кораке и сачинио студију увођења трамваја. То смо урадили руководећи се добрим искуствима модерних европских градова, попут Стразбура. Сматрамо да наш град и заслужује и мора да има градски превоз који ће допринети смањивању гужви у саобраћају, емисији штетних гасова и најважније бољем свакодневном животу наших суграђана – нагласио је градоначелник Павличић.

На свечаности у Градској кући приказан је кратак филм о веку постојања јавног градског превоза, а представљена је и монографија посвећена тој теми.

Нови Сад, 29. септембар 2011. године