Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА

Поводом 7. априла – Светског дана здравља Завод за здравствену заштиту студената Нови Сад организовао је јавну манифестацију под слоганом „Заједно за здравље“. Манифестацију је отворио члан Градског већа за здравство проф. др Золтан Хорват.

- Веома ми је драго што смо Светски дан здравља обележили заједно са студентима јер је важно да се они континуирано едукују о превенцији болести и очувању здравља. Ове године, Светска здравствена организација је у фокус пажње ставила векторске болести, односно болести које преносе инсекти - изјавио је проф. др Золтан Хорват и додао - У нашим крајевима најзаступљенији вектори су комарци и крпељи, а болести које ови инсекти преносе чине око 17 процената свих заразних болести. Будући да промена климе погодује развоју инсеката, потребно је посветити посебну пажњу превенцији и сузбијању векторских болести.

Према речима директора Завода за здравствену заштиту студената проф. др Веселина Дицкова ова здравстена установа, у сарадњи са Студентским центром и бројним сарадницима, од 2005. године обележава Светски дан здравља и тиме доприноси очувању и унапређењу здравља студената Универзитета у Новом Саду. На платоу иза Завода, тим Одељења за очување и унапређење здравља информисао је студенте о значају превенције векторских заразних болести, а поред бројних штандова изложена је интерактивна макета колона, где су присутни директним проласком кроз макету имали прилику да се непосредно едукују о превенцији карцинома дебелог црева.

Светски дан здравља је глобална кампања која позива лидере свих земаља да се сваке године фокусирају на један од јавно-здравствених проблема од глобалног значаја и пружа могућност да започне удружена акција у циљу заштите и унапређења здравља и благостања људи. 

Нови Сад, 7. април 2014. године