Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ПОЧЕТАК РАДОВА НА ИЗГРАДЊИ НОВЕ ЗГРАДЕ РТВ ''ВОЈВОДИНА''

Полагањем временске капсуле и камена темељца симболично је обележен почетак радова на изградњи нове зграде Радио-телевизије ''Војводина'' на Мишелуку, а том догађају присуствовали су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Републике Србије Александар Вучић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и директор РТВ ''Војводина'' Миодраг Копривица.

Према речима директора те установе Миодрага Копривице, након 18 година од како је стара зграда срушена у НАТО бомбардовању, гради се нови модеран објекат за РТВ ''Војводина'' која већ 70 година производи радијски програм, а скоро 50 телевизијски, и то на српском језику и на 13 мањинских језика.

- То није само медијска кућа већ културна вертикала у овом делу Србије. Наша архива је ризница различитости и баштини начин живота у Војводини, који сведочи о томе како се може заједнички и у миру живети, што је богатство свих нас – нагласио је Копривица и захвалио се републичкој и покрајинској влади, као и Граду Новом Саду што су препознали значај потребе људи за информисањем на различитим језицима.

Како је рекао председник Покрајинске владе Игор Мировић нова зграда треба да буде завршена половином 2019. године, а радови на уклањању рушевина старог објекта завршени су 23 дана пре предвиђеног рока. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да се изградњом нове зграде РТВ-а исправља историјска неправда.

- Градимо, а не рушимо, стварамо, а не разарамо. Ово можда није пораз оних који су незаконито рушили, али јесте победа оних који стварају и граде. Заједништвом, опипљивом синергијом и жељом да решавамо проблеме, идемо напред – рекао је градоначелник Вучевић.

Председник Републике Србије Александар Вучић нагласио је да је данашњи догађај много више од почетка радова на једном од бројних градилишта у нашој земљи.

- Градимо тамо где су други рушили, и то што градимо биће модерније и боље. Са новог објекта од 18 000 квадрата видеће се цели Нови Сад, а емитоваће се програм за све људе који живе у вишенационалној Војводини. Тај програм доноси једнакост и доприноси томе да припадници свих националних заједница буду равноправни чланови нашег друштва и државе. Велики је значај РТВ ''Војводина'', али значајан је и Жежељев мост који ћемо ускоро у потпуности да отворимо, важна је и енциклопедистика Матице српске у коју ћемо уложити 150 милиона динара, али и нових 150 милиона у обнову фасада у Новом Саду јер то Европска престоница културе заслужује – нагласио је Александар Вучић. Он је такође истакао да је на састанку у Покрајинској влади, који је претходио свечаности поводом изградње новог објекта РТВ-а, разговарано о обележавању стогодишњице присаједињења Војводине Србији идуће године.

- За нас у последњих 100 година нема значајнијег историјског догађаја, а завршница његовог обележавања одиграће се у Арени у Београду, јер за Београд и Србију нема важнијег дана од оног када се Војводина одлуком велике Народне скупштине присајединила Србији. Желимо да покажемо да наше заједништво нико не може да наруши, као и да су они који су покушали да сруше нашу земљу, учинили да постанемо чвршћи и да више него икада волимо своју слободу и независност Србије – поручио је Александар Вучић.

Нови Сад, 22. новембар 2017. године