Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ДАН 1. БРИГАДЕ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је свечаности поводом обележавања Дана 1. бригаде копнене војске која је одржана данас у касарни Југовићево. Овај дан се обележава као сећање на дан када је 1918. године прва јединица Седмог пешадијског пука Војске Краљевине Србије, предвођена мајором Војиславом Бугарским, умарширала у Нови Сад.

- Данашња прослава Дана прве копнене бригаде представља својеврсну увертиру за прославу Дана ослобођења Новог Сада коју ћемо уприличити сутра, 9. новембра. Тај датум представља заједнички празник Града Новог Сада и Војске Србије, односно Прве копнене бригаде чија се команда налази у Новом Саду. Данас смо имали прилику, да на Митровдан присуствујемо једном лепом свечаном догађају уз традиционални дефиле војске у касарни „Југовићево“, а оно што посебно радује јесте присуство представника институција државе, локалних самоуправа, верских организација, културних посленика и многих других који су својим присуством послали снажну поруку јединства, а војска да је увек уз свој народ – рекао је градоначелник и поводом Дана 1. бригаде Копнене војске свим припадницима јединице упутио срдачне честитке.

Бригадни генерал Стојан Батинић рекао је обраћајући се присутнима да ће и у наредном периоду војска пружати неопходну подршку грађанима и локалној самоуправи и указао на то да је та јединица квалитетном организацијом рада и професионалним односом према задацима постигла значајне резултате.

Данашњој свечаности присуствовали су и представници Српске православне цркве, Јужно-бачког управног округа, локалних самоуправа, као и многобројни представници Војске Србије. Прву бригаду  Копнене војске чине пешадијске, оклопно-механизоване, артиљеријске и артиљеријско-ракетне јединице противваздухопловне одбране као и инжињеријске, логистичке и јединица везе. Команда Прве бригаде Копнене војске се налази у Новом Саду, а јединице су стациониране у Бачкој Тополи, Сремској Митровици, Панчеву и Новом Саду.

Нови Сад, 8. новембар 2013. године