Читај ми

ОБЕЛЕЖАВАЊE СВЕТСКОГ ДАНА АЛЦХАЈМЕРОВЕ БОЛЕСТИ

Чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци проф. др Сања Стојановић поздравила је учеснике трибине "Право лице деменције" која је одржана поводом обележавања Светског дана Алцхајмерове болести у Скупштини Града Новог Сада. Удружење грађана "Алцхајмер" организовало je трибину са циљем да подигну свест грађана о опасности и распрострањености ове болести код нас и у свету.

-Обележавање Дана оболелих од Алцхајмерове болести је веома важно, јер је то у ствари подсећање и скретање пажње на постојање ове проблематике која у савременом свету показује тенденцију пораста. Најважније је свакако пружање медицинске помоћи, препознавање проблема у целој социјалној заједници и укључивање свих субјеката који овим људима пружају могућност да достојанствено проживе остатак живота у новим околностима- рекла је том приликом проф. др Сања Стојановић и додала да је из буџета Града издвојено 1.300.000,00 динара за активности Удружења грађана "Алцхајмер" у 2011. години.

Алцхајмерова болест узрокује постепено и неповратно губљење памћења, способности говора, свести о времену и простору и способности да се оболели брину сами о себи. Према подацима Републичког завода за статистику, 120.000 људи у Србији болује од Алцхајмерове болести, а лековима се лечи свега 4.000.

Поводом Светског дана Алцхајмерове болести 21. септембра на Тргу слободе биће постављен информативни штанд од 11.00 до 19.00 часова, а 22. и 23. 09. 2011. године, од 16.00 до 18.00 часова, биће организована манифестација „Дани отворених врата“ у просторијама Удружења на Булевару Деспота Стефана 6.

Нови Сад, 21. септембар 2011. године