Читај ми

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ПРЕВЕНЦИЈЕ САМОУБИСТВА

Програм акције обележавања Међународног дана превенције самоубиства представљен је на конференцији за новинаре у Градској кући, а о тој теми говорили су члан Градског већа за здравство проф. др Александрар Кираљ, др Снежана Укропина из Института за јавно здравље Војводине, и Славица Ранисављевић и Дамир Бојић волонтери Центра „Срце“.


- Десети септембар, Међународни дан превенције самоубиства ставља Војводину у ценатр пажње, пошто, заједно са јужним делом Мађарске, нажалост, представља критично подручје кад је реч о овом проблему. Због тога мислим да је крајње време да се предузму озбиљније мере, и да буде још више организација које ће се бавити превенцијом самоубистава и пружања подршке људима којима је то потребно – нагласио је проф.др Александрар Кираљ и додадо да посебно забрињава податак да се повећава број младих људи до 25 година старости који извршавају самоубиства.


- Веома је важно да се приликом обавештавања јавности о овом проблему поштују препоруке које су дали Светска здравствена организација и Међународна аасоцијација за превенцију самоубиства. То значи да се мора нагласити да је проблем самоубиства мултифакторијална појава, али и да највећи број самоубистава изврше особе које са налазе у тежој депресији, те је неопходно препознати симптоме и упућивати их на лечење – рекла је др Снежана Укропина и истакла да у Новом Саду постоји добра мрежа адекватних здравствених установа које пружају такав вид помоћи.


Према речима волонтера центра Срце, који се већ 20 година бави превенцијом суицида и пружањем емотивне подршке људима у кризи, тој организацији јавља се све више људи. Само до септембра ове године телефоном се јавило око 2000 особа а добили су и око 200 елктронских порука. Десетог септембра они ће на Позоришном тргу, од 10 до 15 часова, разговарти са грађанима, делити едукативни материјал и покушати да скрену пажњу на овај проблем и начине његовог превазилажења. Центар „Срце“ ову акцију организује у сарадњи са Институтом за јавно здравље Војводине, а уз подршку Градске управе за здравство. Помоћ од центра Срце може се затражити бесплатним позивом на број 0800 300 303 али и путем меила на адресу vanja@centarsrce.org.

Нови Сад, 9. септембар 2011. године