Читај ми

НОВОСАДСКОМ ПАМЕЋУ ДО ПРИВРЕДНОГ РАЗВОЈА И ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

Члан Градског већа за привреду мр Горан Сечујски и саветник градоначелника за привреду и енергетику Мирослав Паровић разговарали су данас у Голубинцима са новосадским иноватором Панетом Кондићем који је оригиналним и патентираним техничким решењима имплементираним на сушари за дуван умањио енергетске трошкове при производњи за преко 60 одсто. Он је том приликом изложио планове за даље усавршавање овог патента, где би се коришћењем обновљивих извора енергије, као што су соларни панели и топлотне пумпе, додатно смањила потрошња енергената и омогућила годишња уштеда од неколико хиљада евра на тој плантажи.
- Кроз посету и разговор о проблематици при имплементацији идеје у пракси, исказали смо интересовање и пажњу усмерену ка новосадској памети и идејама које би нам могле донети бенефит и просперитет у различитим гранама привреде и свакодневном животу. Такве идеје јесу и биће приоритет градске власти – рекао је мр Горан Сечујски. Он је додао да ова иновација има нарочиту вредност јер се веома лако може модификовати и са подједнаком ефикасношћу користити и при сушењу других култура, напоменувши да ће управа за привреду учинити све што је у њеној ингеренцији да саветима, предлозима и стручном помоћи помогне да овакве идеје буду препознате, вредноване и материјализоване и на тржишту.
Саветник градоначелника Мирослав Паровић изјавио је како су идеје, памет и знање један од највећих адута и перспектива Новог Сада и да је један од задатака града да се тај потенцијал сачува и успешно примени у привреди.
- Верујем да ћемо сви заједно створити амбијент у којем овакве идеје и њихова успешна реализација неће представљати изузетак, него правило, као и да ће све више младих људи своје капацитете и енергију усмерити управо у циљу побољшавања нашег окружења и свакодневнице, јер је то једини истински пут ка развоју Новог Сада - рекао је Паровић.

Нови Сад, 16. август 2013. године