Читај ми

НОВОСАДСКА КОМУНАЛНА ПОЛИЦИЈА ИСПУНИЛА ОЧЕКИВАЊА МИНИСТАРСТВА

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић, градоначелник Новог Сада Игор Павличић и чланица Градског већа Новог Сада за комуналне послове Гордана Пушић обишли су обновљене просторије Комуналне полиције. Реч је о првој посети министра Марковића након формирања службе Комуналне полиције у Новом Саду. Том приликом он је изјавио да је Нови Сад веома брзо и успешно формирао Комуналну полицију и да би било добро да и други градови примене новосадски модел. Министар је такође нагласио да ће у односу на досадашња искуства градова у пракси размотрити да ли је неопходно извршти измене закона, али да су за сада сва очекивања испуњена. – Нови Сад је максимално искористио прилику коју је дао закон и направили су инструмент који ефикасно спроводи политику града и омогућава више реда и безбедности за грађане – оценио је Марковић.

- Битно је да се ова нова служба добро показала у пракси. Комуналане инспекције без полицијске асистенције нису имале довољно ефикасности, што се променило увођењем Комуналне полиције. План је да тој служби обезбедимо мобилне уређаје, попут оних које користе радници паркинг сервиса, у које ће одмах уносити податке који ће се обрађивати преко одговарајућег софтвера, тако да ће њихов рад бити убрзан. Комуналној полицији недостају теренска возила за излазак у рубне делове града, и Град ће наставити да улаже у ову службу, јер постоји поверење грађана, и они су више пута изразили задовољство њиховим радом – рекао је градоначелник Павличић.

Комунална полиција Града Новог Сада је у саставу Градске управе за инспекцијске послове у којој су још и комунална, саобраћајна, грађевинска и еколошка инспекција. На тај начин омогућена је непосредна, законом прописана, сарадња Комуналне полиције са градским инспекцијама. Зграда у Улици Димитрија Туцовића је површине 1450 м2, а ЈП "Пословни простор" Нови Сад извршио је нужну санацију просторија, укупне вредности од око 3.400.000,00 динaра. За Комуналну полицију обезбеђен је простор површине од око 250 м2, што у овом тренутку задовољава њихове потребе. Такође пословни простор опремљен је рачунарском опремом. За потребе Комуналне полиције набављено је 10 моторних возила, 5 мотоцикала и 12 бицикала. Опрема је у складу са Правилником о униформи и ознакама комуналних полицајаца, а у сарадњи са ПУ у Новом Саду обезбеђена су средства везе.

Нови Сад, 23. фебруар 2011. године