Читај ми

НОВИ САД У СУСРЕТ ЕВРОПСКОЈ ПРЕСТОНИЦИ КУЛТУРЕ 2020.

На конститутивној седници Организационог одбора иницијативе за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе у Градској кући, којој су поред бројних представника из области културе града присуствовали и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, чланица Градског већа за културу Миланка Бркић и министар културе Републике Србије Братислав Петковић, за председника је именован директор Културног центра Новог Сада др Андреј Фајгељ.

Тим поводом одржан је низ предавања у Градској кући посвећених кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе 2020. године у којима су учествовали предавачи из Марибора - Европске престонице културе за 2012. годину. Семинар о искуствима Марибора организовао je Културни центар Новог Сада под називом „Како бити Европска престоница културе-искуства Марибора 2012“, а еминентни словеначки културни и маркетиншки стручњаци, чланови тима који су обезбедили Марибору прошлогодишњу титулу Европске престонице културе, одржали су предавања на ту тему.

- Ја сам добио велику одговорност да руководим пројектом који спада у највеће пројекте културе у Европској унији, а то је кандидатура града Новог Сада за Европску престоницу културе 2020. године. Ми ћемо бити задужени да у тој европској трци победи баш наш град, а све то радимо за грађане који ће осетити бројне користи преко културних пројекта. Припрема за пројекат траје шест година, а у том озбиљном процесу пресудан је општи, а не лични интерес и ми ћемо учинити све да истрајемо у томе и да Нови Сад постане Европска престоница културе 2020. године – рекао је председник Организационог одбора иницијативе за кандидатуру Новог Сада за Европску престоницу културе др Андреј Фајгељ.

Чланица Градског већа за културу Миланка Бркић рекла је да у раду Одбора следи јасно дефинисање и оснаживање активности у Акционом плану,  а први корак након конститутивне седнице ће бити организовање радних тела која ће конституисати Одбор. Министар културе Братислав Петковић, који је и члан Организационог одбора, пружио је подршку Граду Новом Саду и рекао да уз озбиљан и темељан рад, Нови Сад има више шанси од Београда у трци за ту престижну титулу с обзиром на критеријуме које прописује Европска заједница.

На предавањима се говорило о оснивању Завода Марибор 2012, о избору и реализацији пројеката и програма, о маркетиншким аспектима и брендирању пројекта као и о позитивним ефектима које кандидатура доноси граду и држави, а посебна пажња је посвећена процесу спремања кандидатуре за пројекат Европске престонице културе у пракси. Предавању су поред гостију из Марибора, присуствовали и представници културних институција, невладине организације, као и угледни уметници из Новог Сада.

Нови Сад, 25. фебруар 2013. године