Читај ми

НОВИ САД У МРЕЖИ ПАМЕТНИХ ГРАДОВА

Шефица Канцеларије за локални економски развој Новог Сада Оливера Симовић, заједно са представницима компаније „Ericsson“, ЈКП „Информатика“ и Градске управе за инспекцијске послове Града Новог Сада, присуствовала је представљању пројеката „Smart Santander“ у Градској кући. У оквиру пројекта, у Новом Саду ће бити пуштена у рад апликација за мобилне телефоне која ће омогућити једноставнију интеракцију грађана и градске администрације.

- Осим јавних позива за повлачење средстава из донаторских фондова где су Град или градска јавна и јавно-комунална предузећа, у складу са својим надлежностима, апликанти или партнери у пројекту, Град Нови Сад подржава и пројекте из области науке где су носиоци научне институције, велике светске компаније и невладине организације. Захваљујући том ставу можемо да се похвалимо да је Град Нови Сад партнер на неколицини пројеката из области науке, у оквиру програма Европске уније FP7 i CIP, и изузетно нам је задовољство што можемо да допринесемо развоју Новог Сада, али и других заједница, и у овим областима. Решење које је развила компанија Ериксон, у оквиру пројекта “Smart Santander”, омогућиће успостављање савременог система комуникације између грађана и јавних служби, који је заснован на апликацији за мобилне телефоне – истакла је Оливера Симовић.

Идеја „паметних“ градова присутна је у целом свету са циљем да се градови трансформишу у интелигентније и ефикасније урбанистичке целине које ће дати видљиве бенефите својим становницима. „Smart Santander“ је пројекат организован у оквиру FP7 Оквирног програма Европске Уније  на ком ради 15 научно-истраживачких организација и великих светских компанија заједно са институцијама Европске Уније.

Менаџерка компаније Ериксон за маркетинг и стратегију Милена Матић рекла је је „Smart Santander“ јединствен пројекат у свету који укључује шест градова међу којима је првобитно било Панчево, а сада му се придружио и Нови Сад.

Путем апликације за мобилнe телефоне грађани ће моћи да пријаве, како комуналне проблеме на које наиђу, тако и да изнесу похвале за рад комуналних служби. Све пријаве и похвале каналисаће се у диспечерски центар Комуналне полиције која ће их процесирати и адекватно реаговати. Пуштањем ове апликације у рад, Нови Сад постаје део „Smart Santander“ мреже паметних градова.
Упутства за коришћење ове апликације можете преузети на сајту Града Новог Сада www.novisad.rs.

Нови Сад, 17. октобар 2013. године