Читај ми

НОВИ САД ПРОСЛАВИО 266. РОЂЕНДАН

Поводом обележавања Дана Града Новог Сада данас је уприличена Свечана академија у Српском народном позоришту у оквиру које је градоначелник Милош Вучевић уручио Фебруарску награду  проф. др Драгану Поповићу. Нови Сад обележава Дан града у знак сећања на 1. фебруар 1748. године када је, указом аустроугарске царице Марије Терезије, добио статус слободног краљевског града.

- Данас се навршава годишњица од оног дана када су предузимљиви становници Рацке вароши купили од хабзбуршке круне статус слободног краљевског града. Пре 266 година, повељом Марије Терезије је граду омогућено уживање свих права и повластица у складу са законима и привилегијама осталих краљевских градова. Нови Сад је због тог привилегованог статуса, близине Петроварадинске тврђаве и богатог градског атара постао повољно подручје за насељавање, због чега је етничка разноликост, настала још у 18. веку, једна од најпрепознатљивијих карактеристика нашег града. У том скупу различитих култура, вера и нација родио се и специфичан „новосадски дух“ који почива на темељима општег уважавања и међусобне солидарности који негујемо и данас - рекао је градоначелник Вучевић и у свом обраћању истакао важност изградње савременог, свеобухватног и ефикасног образовног система кроз чији развој нужно долази и до развоја предузетничког духа, и да пример успешног споја те две области најбоље својим радом представља овогодишњи добитник Фебруарске награде.

Проф. др Драгану Поповићу је највише градско признање додељено за значајне резултате у области електроенергетског инжењеринга остварене применом научног знања и ангажовања високообразованих младих стручњака у привредном друштву, чиме је допринео афирмацији угледа и препознатљивости Града Новог Сада и Факултета техничких наука на светском нивоу. Он се након уручења награде обратио присутнима захваливши се на том важном признању и рекао да ће наставити своју визију и мисију развоја на пољу информационих технологија, како би Нови Сад постао светски препознатљив IT центар.

На Свечаној академији приказан је кратак филм о проф. др Драгану Поповићу, као и филм ученика трећег разреда ОШ „Ђорђе Натошевић“ о Новом Саду, а наступили су музички састав „Фрајле“, „Државни посао“, дечји хор „До ре ми“ и КУД „14. октобар“ као поклон Града Крушевца.
 
Нови Сад, 1. фебруар 2014. године