Читај ми

НОВИ САД ДОБИО НОВУ САОБРАЋАЈНИЦУ БУЛЕВАРСКОГ ТИПА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са потпредседницом Владе Србије и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зораном Михајловић,  председником Покрајинске владе Игором Мировићем и директором ЈП „Путеви Србије“ Зораном Дробњаком обишао Сентандрејски пут где су окончани радови на изградњи нове саобраћајнице булеварског типа, и то на потезу од кружне раскрснице са Приморском улицом до Велебитске улице у дужини од 1380 метара. Вредност радова је износила 702.237.882 динара, а финансирали су их заједничким средствима Град Нови Сад и АП Војводина са учешћем од по 35%, као и ЈП „Путеви Србије“ које је учествовало са 30% у финансирању.

- Оно што смо рекли то смо и урадили. Ово је трећи булевар који отварамо, а радимо још три булевара у Новом Саду. Сада имамо заиста далеко лакшу ситуацију пошто сарађујемо и са покрајинском и републичком владом са лакоћом, и данас се у Новом Саду не расправља шта је чија надлежност, него се збрајамо и уједињујемо око најважнијих пројеката. Мени је срце пуно, јер од данас Клиса, Слана бара и Видовданско насеље нису „неки делови града преко канала“, него постају један потпуно нови, модеран део града, обогаћен новим садржајима. Овај пројекат и захтеви су дошли управо од грађана тих месних заједница и хвала им на стрпљењу и подршци. На овоме нећемо стати. Веома брзо ћемо наставити са изградњом деонице од Велебитске улице до Змајевачког пута, по окончању имовинско-правних односа. Један мост преко канала смо реконструисали, а један нови ћемо изградити, тзв. „мост близанац“ и крећемо у изградњу вртића у Ораховој улици. Такође, у овом делу града ради се на канализацији, јавној расвети, асфалтирању улица, изградњи нове културне станице на Сланој бари, а из Сентандрејског пута сада можемо  да ширимо инфраструктуру свуда на бочне улице - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић честитала је Новосађанима на новом булевару.

- Ми заиста радимо заједно и то је добитна комбинација. Све што су Покрајинска влада, Град Нови Сад и Влада Републике Србије договарали и планирали, све је реализовано. Прелеп је Нови Сад са оваквим булеваром, а биће још лепши након његовог озелењавања за које је обезбеђен 21 милион динара. Данас у Србији има око 40 000 активних градилишта, а пре само пет година било их је 2 000. Та велика разлика у броју и напредак су резулатат нашег заједничког рада, стабилне политике и добрих финансија у земљи, јер данас можемо да улажемо у инфраструктуру. Чека нас Фрушкогорски коридор, ауто-пут и брза саобраћајница, брза пруга Београд-Будимшешта и још много тога. Наш мото је „Нема мале улице и сваки метар пута је важан“ - рекла је Зорана Михајловић.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је нагласио да ће по узору на овај заједнички посао везан за Сентандрејски пут, бити много нових пројеката, и то да ће у септембру бити отворена нова, модерна Централна кухиња за Предшколску установу, да ће у октобру бити пуштен у функцију један део Научно-технолошког парка који ће користити ФТН, затим да ће у новембру бити завршена зграда РТВ „Војводине“, а у децембру ће почети радови на изградњи Клиничког центра Војводине.

- То су готове и опипљиве ствари које радимо заједно - Република, Покрајина и Град и само то окупљање и заједничка снага обезбеђују јединство на овим пројектима који дају конкретне резултате – рекао је Мировић.

Сентандрејски пут је пут вишег ранга - државни пут II А реда, а његовим проширењем ће се регулисати саобраћајне гужве на транзитном правцу у град, као и у локалном саобраћају. Такође, ова инвестиција доприноси комплетном уређењу комуналне инфраструктуре у том делу града и постиже се већи урбани развој на територији месних заједница Клиса, Слана бара и Видовданско насеље. У питању су две коловозне траке, ширине по седам метара са по две саобраћајне траке, са разделним острвом, пешачким и бициклистичким стазама обострано, као и паркинг местима, где то просторна ограничења дозвољавају. Пратећа инфраструктура подразумева и колектор атмосферске канализације ради ефикасног одвођења атмосферских вода са коловоза, а реконструисана је и постојећа водоводна мрежа, постављена су три семафора и ново јавно осветљење.

За деоницу Сентандрејског пута од Велебитске улице до Змајевачког пута дужине од 850 метара у току је иновација постојеће техничке документације и решавање имовинско - правних односа за ту деоницу, и то за изградњу саобраћајних површина, водовода, канализације, атмосферске канализације и јавног осветљења.

Нови Сад, 6. јул 2019. године