Читај ми

ТРИБИНА „НАСИЉЕ И ЗЛОСТАВЉАЊЕ ПУТЕМ ИНТЕРНЕТА СА АКЦЕНТОМ НА TRAFFICKING“

Члан Градског већа за образовање Милан Ђукић учествовао је на едукативној трибини „Насиље и злостављање путем интернета са акцентом на trafficking“ коју су поред Градске управе за образовање организовали Канцеларија за младе Града Новог Сада и Центар за превенцију девијантног понашања код младих, а која је намењена ђацима средњих школа и тимовима против насиља и злостављања који су формирани у свакој школи. Циљ трибине је био подизање свести о предностима које пружа модерно комуникационо средство - интернет, али и о опасностима које вребају на интернету.

- Модерни начини комуникације и савремена технологија поред бројних предности са собом доносе и различите опасности. Град Нови Сад спроводи перманентну едукацију деце, али и родитеља, о начинима на које се могу заштитити од интернет узнемиравања, односно злостављања. Уверен сам да на овој трибини ученици стичу неопходна знања о безбедном коришћењу интернета, а тиме директно смањују шансе да икада постану жртва трафикинга и имају прилику да и својим вршњацима пренесу информације са ове трибине. - рекао је члан Градског већа за образовање Милан Ђукић и додао да ће Град Нови Сад наставити са едукацијом ђачке популације да би се у будућности отклонили или минимизирали ризици злоупотребе средстава модерне технологије.

Предавачи који су учествовали на трибини били су носилац пројекта "Насиљe и злостављање на интернету" Биљана Кикић-Грујућ, у име организације "АСТРА" из Београда Ивана Радовић, шеф групе за малолетничку деликвеницију МУП - Нови Сад Ненад Ердељан, као и представници УНИЦЕФ-а који су након давања низа сликовитих примера о трговини људима и насиља на интернету, истакли да је најважније деловати превентивно.

Два корисна интернет сајта, препоручена на трибини, а која служе за за упознавање са опасностима које вребају на интернету и о жртвама трговине људима су http://www.unicef.rs/elektronsko-nasilje, као и http://www.astra.org.rs/. У интерактивној дебати о значајним темама које су биле предмет трибине, своја мишљења су изнели и представници Тима за заштиту деце од насиља, као и представници Ученичког парламента који су се боље упознали са опасностима и последицама везаним за коришћење интернета.

Нови Сад, 29. март 2011. године