Читај ми

GRADONAČELNIK VUČEVIĆ NA OTVARANJU ''DUNAVSKE LETNJE ŠKOLE'' U ULMU O ULOZI SMART CITY TEHNOLOGIJA U NOVOM SADU

Tokom nedavne dvodnevne posete Ulmu, gradonačelnik se susreo sa kolegom iz Ulma Gunterom Cišom, a u okviru posete nemačkoj pokrajini Baden – Virtemberg razgovarao je i sa državnom sekretarkom Terezom Šoper, predstavnicima Vlade i Skupštine Baden – Virtemberga. U Industrijsko-trgovačkoj komori u Ulmu, novosadskoj delegaciji prezentovan je nemački koncept dualnog obrazovanja, a kako je dogovoreno, sa svim komparativnim prednostima tog sistema oni će uskoro upoznati i privrednike u Privrednoj komori Novi Sad. Ovo je bila i prilika da se gradonačelnik  obrati prisutnima na otvaranju ''Dunavske letnje škole'' (http://danubeschools.eu/ ) koju organizuje Evropska dunavska akademija u saradnji sa nekoliko univerziteta iz Dunavskog regiona, održanoj u periodu od 24. do 29. septembra u Ulmu.
- Srbija pridaje veliki značaj Strategiji Evropske Unije za Dunavski region, i sinergiji između regionalnih inicijativa EU, i postojećih mehanizama saradnje u regionu - poručio je na otvaranju ''Dunavske letnje škole'' u Ulmu gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, i naglasio da očekuje dalje unapređivanje svih komparativnih prednosti koje imamo kao Dunavski region. Govoreći o razvoju gradova Dunavskog regiona, gradonačelnik Novog Sada istakao je da je izuzetno značajno da se on, u svim segmentima, bazira na ulaganjima u pametna tehnološka rešenja, da se projekat „Smart city“ i slične inicijative implementiraju u našim gradovima, ali i podigne opšta svest građana o važnosti razvoja novih tehnoloških, organizacionih i logističkih rešenja usmerenih na poboljšanje života građana.
On je naglasio da je Novi Sad, kao univerzitetski centar, snažna baza mladih stručnjaka, koji svojim znanjem upravo doprinose razvoju i implementiranju najnovijih tehnologija.
- Prošle nedelje Univerzitet u Novom Sadu je postao centar za saradnju visokoškolskih ustanova zemalja zapadne i istočne Evrope i Narodne Republike Kine, u okviru ''Mehanizma 16+1'' i to je značajno i u kontekstu razmene najnaprednijih informacija, ideja i iskustava, ali i primene novih znanja koja će za cilj imati i unapređenje našeg regiona - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević na otvaranju ''Dunavske letnje škole''.