Читај ми

Budite deo WeLive tima za pametan grad, darujte ideju i osvojite nagradu!

U petak, 28. oktobra 2016. godine u Kulturnom centru grada Novog Sada, održane su radionice WeLive prојеkta - „Nоvi kоncеpt јаvnе uprаvе zаsnоvаnе nа mоbilnim grаdskim sеrvisimа u čiјој izrаdi učеstvuјu grаđаni / A new concept of public administration based on citizen co-created mobile urban services“ koji grad Novi Sad sprovodi u оkviru prоgrаmа HORIZON 2020 Еvrоpskе uniје.
Radionice su okupile predstavnike javne administracije, građane, kao i predstavnike IT sektora kojima je predstavljena platforma  projekta https://dev.welive.eu/ putem koje je omogućeno svim akterima da se upoznaju sa novim tehnologijama i alatima, mogućnostima za korišćenje, međusobnu saradnju, razmenu ideja, predlaganje inovativnih rešenja i aplikacija.
Takođe, najavljeno je da će se tokom novembra raspisati Konkurs za izbor najbolje ideje za unapređenje gradskih servisa, sa nagradnim fondom za pametne ideje koji iznosi preko 2000 evra (u pametnim uređajima) za ukupno 5 najboljih ideja, iz (indikativnih) oblasti ekologije, turizma, kulture, saobraćaja, na bazi otvorenih podataka (open data), čime se podstiču i pozivaju svi Novosađani da učestvuju u izradi novih gradskih servisa i tako utiču na  unapređenje svoje lokalne zajednice i postanu aktivni sаrаdnici javne uprave, umеstо uobičajene uloge pasivnih konzumenata s kojom se obično povezuju.
Pored toga što će biti nagrađeni pametnim uređajima za inovativnost, idejama Novosađana će biti udahnut život, tako što će one postati deo efikasnih gradskih servisa putem razvijenih mobilnih aplikacija. Jedan deo nagrađenih ideja će razviti u mobilne aplikacije tehnički partneri grada Novog Sada, kompanija „Dunavnet“ iz Novog Sada i JKP „Informatika“, dok će drugi deo ideja biti razvijeno u mobilne apliakcije u okviru hakatona za developere, koji će biti organizovan sredinom 2017. godine.
Usled velikog interesovanja naših sugrađana, grad Novi Sad će u predstojećem periodu organizovati dodatne radionice, a tačan datum i mesto održavanja istih će blagovremeno biti najavljeni putem medija.
Pored toga, svi Novosađani koji su zainteresovani da testiraju WeLive platformu, kao i za dodatne informacije u vezi učešća u Konkursu za izbor najbolje ideje mogu svoja pitanja poslati  putem imejla  welive@novisad.rs ili nam se obratiti putem telefona 480-77-35.