Град Нови Сад унапређује услуге локалне администрације кроз нови концепт јавне управе засноване на мобилним градским сервисима у чијој изради учествују грађани

Град Нови Сад један од партнера на пројекту WeLive - „Нови концепт јавне управе засноване на мобилним градским сервисима у чијој изради учествују грађани / A new concept of public administration based on citizen co-created mobile urban services“ који је одобрен у оквиру прорама HORIZON 2020 Европске уније.

Све већи прилив људи у градове и све мањи буџети које јавне управе имају на располагању захтевају нове приступе како би се омогућио несметан развој тих градова и створили услови за квалитетан живот у њима. Један од основних механизама који може да помогне у остваривању ова два циља је примена нових технолошких решења, као и промена начина рада и активније укључење грађана у планирање развоја и свакодневно вођење активности у граду.

Ово су били и разлози да конзорцијум, који чини 12 европских партнера, од чега 3 из Србије, покрене пројекат WeLive (A neW concept of pubLic administration based on citizen co-created mobile urban services).

Реализацијом пројекта биће унапређене услуге локалне администрације кроз развој информационих технологија и мобилних сервиса који ће омогућити грађанима и привредним субјектима да захтеве са јавним сектором решавају на ефикаснији начин. Наведени пројекат ће бити наставак пројеката SocIoTal, CLIPS и Е-управа.

Пројекат има за циљ да креира савремена технолошка решења која ће омогућити побољшање рада јавних служби у смислу ефикасности и транспарентности, као и креирање нових градских сервиса уз активно укључење грађана у планирање развоја градова и у свакодневно управљање њима.

WеLive ће креирати нови Wе-Government екосистем алата базиран на Open Data, Open Services и Open Innovation парадигмама које се лако примењују у различитим јавним администрацијама и које промовишу коиновацију и кооперацију личних и јавних сервиса путем јавно-приватног партнерства и омогућавају свим учесницима да се активно укључе у активности општина и градова.

У оквиру пројекта ће такође постојати алати за размену и сарадњу на креирању идеја и иновација (Open Innovation Area) који ће свим заинтересованим појединцима и компанијама омогућити једноставну сарадњу у виду предлагања идеја, креацији, финансирању и примени нових сервиса.

WеLive екосистем алата ће бити тестиран у оквиру две фазе пилот пројекта који ће се  спроводити у три града (Билбау, Новом Саду и Тренту) и 1 региону (Хелсинки-Уусимаа). На овај начин, Конзорцијум има прилику да потврди потенцијал и ефикасност резултата пројекта у контекстима који се разликују по броју и хетерогености грађана, као и њиховом друштвеном и културном пореклу. Сам пилот ће омогућити јавној управи, грађанима и компанијама да се упознају са новим технологијама и алатима, да крену да их користе, да међусобно сарађују, размењују идеје, предлажу нова иновативна решења и апликације. На тај начин омогућиће се креирање нових апликација које ће омогућити побољшање квалитета услуга крајњим корисницима.

Активности пројекта трају 3 године, односно од 1. фебруара 2015. године до 31. јануара 2018.

Вашим учешћем ћете дати значајан допринос у остваривању главног циља WеLive пројекта, односно унапређења искуства грађана у њиховим свакодневним интеракцијама са јавном управом, као и пружању могућности  ових заинтересованих страна да сарађују у изградњи дигиталног идентитета града и подстицању развоја његове економије пружањем низа IKT алата и услуга изграђених на парадигми Отворених података (Open Data), Отворених сервиса (Open Services)  и Отворених иновација (Open Innovation)  које промовишу заједнички створене иновације и персонализоване јавне услуге.

Посетите нас на: www.welive.eu

Пратите нас путем друштвених мрежа:

    https://twitter.com/weliveproject
    https://mobile.twitter.com/DSMeu/status/768072414022496256
    https://www.facebook.com/weliveproject/
    https://www.linkedin.com/start/join?trk=login_reg_redirect&session_redir...