Читај ми

НА ИНИЦИЈАТИВУ ГРАДА ОДРЖАН САСТАНАК ПОСВЕЋЕН РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА НЕЗБРИНУТИХ ПАСА И МАЧАКА ЛУТАЛИЦА

ПР координатор Кабинета градоначелника Новог Сада Живан Коларски одржао је састанак посвећен трајном решавању проблема паса и мачака луталица на територији Града Новог Сада са представницима удружења, организација, предузећа и установа у чију надлежност спада наведена проблематика. Као главни недостаци садашњег стања у тој области наведени су мањак простора за смештај, немогућност надлежног ЈКП ''Чистоћа'' да збрине све псе и мачке луталице, као и дугогодишњи проблем издвајања огромних сума новца за плаћање одштета грађанима због уједа паса луталица, односно фалсификовања таквих случајева.

- Таква ситуација озбиљно нарушава стабилност комуналног система Новог Сада и морају се предузети мере које ће довести до свеобухватног и трајног решења проблема, као и најхуманијег третмана незбринутих животиња- истакао је Живан Коларски.

Када је реч о динамици изградње Азила истакнуто је он треба да допринесе хуманијем третману луталица, и не сме постати место где ће немарни власници остављати животиње о којима не желе да воде рачуна. По завршетку пројекта биће изграђен главни објекат са просторијом за пријем животиња, амбулантом, рецепцијом, карантином, додатним боксовима, пансионом као и простором за истрчавање паса.

На састанку је истакнуто да је кључ решења проблема одговорно власништво које подразумева вакцинисање и чиповање паса, што олакшава регулацију регистровања паса, као и проналажења њихових власника. Исто тако, оно би омогућило и санкционисање власника који своје псе избацују на улицу, па се број напуштених животиња  непрестано увећава.

С обзиром на опсег и сложеност проблема незбринутих паса и мачака луталица закључено је да ће бити оформљена Радна група која ће по ресорима континурирано радити на решавању проблема напуштених кућних љубимаца на територији Града Новог Сада, а која ће умрежити све кључне актере у овој области.

Нови Сад, 2. април 2013. године