Читај ми

НАЈАВЉЕНА ФУТОШКА КУПУСИЈАДА

Чланица Градског већа за културу Миланка Бркић присуствовала је конференцији за новинаре на којој је најављена 14. Футошка купусијада и 4. Сусрети традиционалних произвођача Србије, које под покровитељством Града Новог Сада организују Удружење "Футошки купус", Културно информативни центар "Младост", Месна заједница "Футог" и Пољопривредна школа са домом ученика.

- Нови Сад је и ове године препознао значај "Футошке купусијаде". Поред тога што представља промоцију футошког купуса, ова манифестација промовише и домаћински однос према привреди, али и домаћински однос према култури - изјавила је Миланка Бркић и додала - Многи стратешки документи указују на важност организовања кулурних манифестација на периферији. Подршка Града "Футошкој купусијади" је добар пример реализације те идеје.

"Футошка купусијада" је јединствена манифестација у Србији, којa кроз представљање привредних  потенцијала Футога, локалних обичаја  и туристичке понуде села промовише пројекат "Футошки купус - бренд Србије". За разлику од свих других купусијада на којима се представљају разне врсте хибридних сорти купуса, „Футошка купусијада“ је манифестација посвећена искључиво аутохтоној сорти футошког купуса и њеној улози у економском и културном развоју Футога са акцентом на потребу производње здраве хране у здравој животној средини.

Организатори су истакли да ће ове године манифестација, по први пут трајати два дана и да ће бити одржана 25. и 26. октобра у центру Футога, на платоу Културно информативног центра "Младост". Поред такмичења у кувању јела од купуса, биће организован богат културно-забавни програм у ком ће поред професионалних извођача учествовати и бројни становници Футога, а по први пут биће изабран и најлепше уређен штанд.

Нови Сад, 22. октобар 2013. године