Читај ми

МУЛТИМЕДИЈАЛНИ КОНЦЕРТ У ЧАСТ БОКИЈУ МИЛОШЕВИЋУ

Члан Градског већа за културу Вања Вученовић присуствовао је конференцији за новинаре на којој је најављен мултимедијални концерт ''Сутон на југу'' који ће бити одржан у Српском народном позоришту, на сцени ''Јован Ђорђевић'' 12. децембра. Присутнима на конференцији обратили су се и директорка Балетске школе проф. Сања Вучуревић, режисер програма проф. Петар Јовановић и реализатор концерта проф. мр. Небојша Бурић.

- Велико ми је задовољство што можемо да најавимо концерт у част великог српског уметника, музичког ствараоца, нашег прослављеног Божидара Бокија Милошевића. Град је одмах препознао вредност такве иницијативе Небојше Бурића, па је Управа за културу, путем конкурса, подржала овај пројекат, али и на сваки други начин пружила логистику његовој реализацији. Као одговорно друштво морамо се одужити онима који остављају неизбрисив траг у култури и ово је најмање што можемо учинити за њих. Ова врста уметности је запостављена, и треба указати на значај инструмената, као што је фрула, који баштине традицију ових простора – рекао је Вања Вученовић и захвалио се Балетској школи на учешћу у пројекту, истакавши да је то прилика и за продубљивање сарадње између те школе и Града.

Према речима Сање Вучуревић ученици Балетске школе годинама се баве културном традицијом на смеру за народну игру, на изузетно високом уметничком нивоу, а овај концерт је прилика да то и покажу. Како је објаснила, у пројекат су укључени ученици са свих смерова, па ће приказати прожимање различитих стилова, и публика ће имати прилику да ужива у специфичној врсти програма.

Реализатор концерта Небојша Бурић најавио је да ће Божидар Боки Милошевић бити и специјални гост концерта солистичке музике у комбинацији са неуобичајеним приступом кореографији.

- Композиције Бокија Милошевића су ремек дела које осликавају читав живот и дело једног човека, а пројектом ћемо показати како оне треба да се одсвирају и представе – истакао је Небојша Бурић.

На концерту ће бити представљена и монографија Божидара Бокија Милошевића ''Са неба само киша пада'', која је, према мишљењу организатора концерта, својеврсан путоказ како да се чувају праве вредности и остварују циљеви, уз поруку да ништа трајно не долази само од себе, већ знањем и истрајним залагањем.

Нови Сад, 3. децембар 2015. године