Читај ми

МЕЂУНАРОДНО САВЕТОВАЊЕ „У СУСРЕТ ХУМАНОМ ГРАДУ“

Помоћник градоначелника Новог Сада Владимир Стојковић присуствоваo je 8. Mеђународном саветовању „У сусрет хуманом граду“. Саветовање организује Департман за саобраћај Факултета техничких наука, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Удружењем „Хумани град“, уз подршку Града Новог Сада, a тема овогодишњег скупа је „Нови изазови мобилности“.

-Нови Сад је у претходним годинама предузимао многе активности везане за побољшање урбане мобилности и квалитета живота својих грађана. Свакако да су те мере и акције добрим делом биле инспирисане и идејама које су се промовисале на овом међународном саветовању. Подсетићу вас да Нови Сад данас има мрежу од преко 100 км бициклистичких стаза, а циљ је да свака улица има бициклистичку стазу. Град Нови Сад је за потребе организовања јавног превоза набавио 100 нових аутобуса, тако да је данас просечна старост аутобуса које ГСП користи за јавни превоз мања од осам година, док просечна старост аутобуса у Европи, према званичним подацима удружења превозника, износи око 11,4 године. Набавком нових аутобуса град Нови Сад је, на најбољи могући начин, показао и како се односи према највећем глобалном проблему данашњице, смањењу емисије CO2, односно глобалном загревању. У структури возног парка ЈГСП Нови Сад, преко 44% аутобуса за погон користи ЦНГ, а просек у Европској унији је око око 3%. Град је осим јавног превоза фокусиран на решавање и других проблема у саобраћају. У области јавног превоза биће предузете активности на повећању брзине возила јавног превоза, тикетинга и информисања путника. Изградња три паркинг гараже у центру града је само једна од акција које се односе на решавање проблема паркирања. Такође, у плану су активности на смањењу загушења уличне мреже, а најважнија на том пољу биће изградња моста у продужетку Булевара Европе и обилазнице око Петроварадина- рекао је Владимир Стојковић.

Професор Факултета Техничких наука Вук Богдановић  је истакао да је одржива мобилност  раније била новина, а сада представља незаобилазну тему у локалним заједницама широм света.

-Видели смо колико је мобилност важна управо током пандемије корона вируса када нам је кретање било ограничено или потуно онемогућено. Тема овог скупа су и немоторизовани вид превоза и јавни превоз,  јер се одржива мобилност и заснива на квалитетном јавном превозу. Задовољни смо начином на који локалне заједнице одговарају на питања из ове области. Посебно смо задовољни како је Нови Сад пратио проблеме у вези са одрживом мобилношћу у претходном периоду, предузимајући акције и делујући у циљу побољшања квалитета живота свих грађана- рекао је Вук Богдановић .

Нови Сад, 12. новембар 2021. године