Читај ми

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „КУЛТУРНА БАШТИНА - ПАРТИЦИПАТИВНИ ПРИСТУП“ ОДРЖАНА У КС „СВИЛАРА“

Међународна конференција „Културна баштина - партиципативни приступ“ коју је Удружење „Алмашани“ приредило у сарадњи са Фаро мрежом Савета Европе, чији је Удружење члан, одржана је у Културној станици „Свилара“. Конференцији су присуствовали координатор Фаро мреже и одељења за културну баштину при Савету Европе Францес Пла, представница одељења за културну баштину Савета Европе Јована Познан, а присутне је на почетку поздравио члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Према речима председника Удружења „Алмашани“ Маријана Мајина, конференција представља неколико организација и пројеката из Војводине и Србије, а тиме промовише идеју да се на иницијативу Удружења „Алмашани“ оснује, за сада неформална, мрежа Фаро Србија, чијим радом би координирало Удружење.

- Заједничким деловањем управе и цивилног сектора, постигли смо да Алмашки крај, из којег је Нови Сад потекао, има заштићен статус на националном нивоу, а сада поред бројних програмских активности, следи и реализација једног од највећих градских пројеката, уређење и реконструкција Алмашког краја. Веома ми је драго што су са нама представници самог врха Фаро мреже и што ће се на конференцији придати значај партиципативности као важном фактору заштите културне баштине. Удружење „Алмашани“ настало је тако што су људи пожелели да ураде нешто добро за себе, за свој крај и свој град, па су тако покренули ширу заједницу да се укључи и постигли изванредне резултате. Порука овог скупа, али и принцип у раду Градске управе за културу, јесте да заједно чувамо свој идентитет, оно по чему смо посебни, и да искористимо ту посебност као генератор развоја. Град Нови Сад на томе предано ради, па је и пројекат Европска престоница културе, препознао као шансу да реализује вредне и значајне подухвате на том пољу. Уређујемо подграђе Петроварадинске тврђаве, старо језгро града, пренаменом сачували смо индустријско наслеђе и створили нове просторе за културу, уметност и креативне индустрије. Најбољи примери за то су Креативни дистрикт и објекти Мреже културних станица, а ту „Свилара“ заузима значајно место – истакао је Далибор Рожић.

Како је рекао Францес Пла, Фаро мрежа је део интернационалне конвенције Савета Европе коју је до сада усвојило 28 земља.

- Овде смо да подржимо једну од иницијатива Фаро мреже и да нагласимо активну улогу грађана у процесу заштите културног наслеђа. Наслеђе не сме бити само сведочанство прошлости, већ треба да буде важна компонента живота у садашњости и будућности. На примеру овог објекта видимо реализацију таквог односа, јер је некадашња фабрика за бојење свиле, данас културни центар и место окупљања грађана – нагласио је Пла.

Како је речено на данашњем догађају, на централној овогодишњој конференцији Фаро мреже у Бордоу говориће представница Удружења „Алмашани“ Виолета Ђерковић, која ће представити све што су Удружење и Град Нови Сад урадили на обнови Алмашког краја. Тема тог скупа је сарадња цивилног сектора са институцијама, а новосадски пример добре праксе отвара радни део те конференције.

 

Нови Сад, 21. септембар 2022. године