Читај ми

„MEDICAL HOME CARE “

Чланица Градског већа за социјалну и дечију заштиту проф. др Сања Стојановић присуствовала је конференцији за новинаре поводом презентације реализације Програма у оквиру пројекта „Medical Home Care“ који представља сарадњу Града Новог Сада и партнерске организације – Фондација за кућну негу и хоспис "Брижне руке" из Мађарске.


Основни циљ ИПА Прекограничног програма Мађарска – Србија је да потпомогне заједнички развој мађарско – српских пограничких подручја уз подршку Европске уније у циљу постизања хармоничног и кооперативног региона са одрживим и безбедним окружењем.


- Изузетно ми је задовољство што је Град Нови Сад преко Градске управе за социјалну и дечју заштиту остварио међународну сарадњу са партнером из Мађарске. Задатак овог пројекта има вишеструку улогу, а један од основних задатака је унапређење система кућног лечења и неге, ради повећања ефикасности и смањења трошкова болничког лечења. Пацијенти могу да буду отпуштени раније из болнице и тиме ослободе место онима којима је болнички смештај неопходан, а када стигну у своју кућу ипак су у хуманијим условима међу својима и ту им је обезбеђена стручна нега и помоћ – рекла је проф. др Сања Стојановић и додала да су од потписивања уговора о сарадњи прошлог октобра до сада, одрађене све захтеване фазе. Урађена је анкета путем упитника којим се сагледало постојеће стање кућног лечења и неге, после тога реализоване су активности на подизању здравствене просвећености становништва у вези овог питања и едукација здравствених радника који су били саставни део пројектног тима како би могли да наставе са овим пројектом и након завршетка овог основног финансијског аранжмана.
 

За овај пројекат је издвојено око 58.000 еура, од којих се 80% обезбеђује учешћем страног донатора, а 20% учешћем Града Новог Сада.


На конференцији су говорили и Немеш-Сабо Ерне одговорно лице за пројекат- Фондација Рука у Загрљају и Вера Гркавац начелница Градске управе за социјалну и дечију заштиту-менаџер пројекта.

Нови Сад, 26. октобар 2011. године