Читај ми

МАСОВНА ПРОМОТИВНА ВОЖЊА И БИЦИКЛИ НА ПОКЛОН ДОБРИМ УЧЕНИЦИМА

Светски дан без аутомобила Нови Сад је обележио низом активности. На Тргу слободе организован је ''Полигон спретности'' за најмлађе бициклисте, а након тога кренула је масовна промотивна вожња до Штранда у којој је учествовао и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, а онда је ученицима основних и средњих школа, који су се највише истакли у учењу, владању и постигнутим резултатима, уручио бицикле на поклон. Носиоци активности за набавку 59 бицикала су удружења ''Новосадска бициклистичка иницијатива'', центар за омладински и друштвени развој ''Рес Полис'', ''Новосадски еколошки центар'' и бициклистички клуб ''Дубл'', а друштвено одговорне компаније шопинг центар ''Биг'' Нови Сад, индустрија меса ''Неопланта'', ''Меркатор'' и ''Техноманија'' донирале су бицикле за новосадске ђаке.

- Први смо град у Србији који је субвенционисао набавку 1700 бицикала за грађане, а волим што сада други преписују од нас. Следеће године даћемо још више новца за субвенционисање набавке бицикала за Новосађане. Како сам информисан, у Новом Саду има око 45 000 бицикала и желимо да их буде још више. Ово је одличан пројекат и захваљујем се друштвено одговорним компанијама и организацијама на подршци. Захваљујем се и бициклистичким организацијама које су нас критиковале и подстакле да будемо бољи, а сада улажемо рекордних три милиона евра у бициклистичке стазе. Право је задовољство видети свој град возећи се бициклом – нагласио је градоначелник Вучевић.

Марко Трифковић из ''Новосадске бициклистичке иницијативе'' рекао је да је градоначелник учешћем у вожњи дао леп пример суграђанима и изразио наду да ће тренд великих улагања Града у бициклистичке стазе бити настављен. Представник ''Новосадског еколошког центра'' Небојша Субић позвао је све учеснике у саобраћају да буду толерантни и захвалио се Граду што истрајава у активностима промоције бициклизма.

Саша Ћирић је истакао да је индустрија меса ''Неопланта'' подржала ову акцију јер сматра да су млади будућност сваког друштва, те да их треба подстицати да вредно уче. Према речима Јелене Митровић из компаније ''Меркатор–С'' бицклисти су важна и бројна група у Новом Саду и зато се компанија прикључила акцији да допринесе здравијем стилу живота. Како је изјавио Бојан Филиповић, ''Техноманија'' се залаже за очување животне средине и због тога се прикључила обележавању Светског дана без аутомобила.

Пратећи светске трендове, Нови Сад посебну пажњу посвећује развоју бициклизма и настоји да искористи потенцијал равничарског терена градских улица и булевара који су погодни за бављење бициклизмом, као и да промовише принципе одрживе мобилности кроз побољшање услова за развој бициклистичког саобраћаја, изградњу нових и поправку и реконструкцију постојећих бициклистичких стаза, као и проширење паркинг места за бицикле.

Нови Сад, 22. септембар 2021. године