Čitaj mi

ZELENA OAZA ZA STANOVNIKE NOVOG NASELjA I NOVE DETELINARE

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i šef Katedre za hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Polјoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Saša Orlović koji je i predsednik Saveta gradonačelnika za ozelenjavanje, obišli su novi park na Novom naselјu. U okviru izgradnje infrastrukture i parternog uređenja u parku su obezbeđeni kanalizaciona i vodovodna mreža, elektroenergetske i telekomunikacione instalacije, zalivni sistem, bunar, pešačke staze i platoi, fontana na ulazu u park i dve fontane u centralnom delu parka, dva pešačka mosta, parkovska česma, javni toalet, javno osvetlјenje, dva dečija igrališta, teretana na otvorenom, teren za boćanje, sto za šah, kao i urbani mobilijar i prostor za istrčavanje pasa.

- Ovo je najmlađi, a možda i najlepši park u Novom Sadu. O tome najbolјe svedoče odlične reakcije građana koji smatraju da je ova investicija promenila celokupan ambijent Novog naselјa i Nove Detelinare. Ovi delovi grada su sada bogatiji za jednu zelenu oazu mira, u okviru velike blokovske površine. Sada građani imaju uređen park u kom mogu da provode slobodno vreme, i da uživaju u atraktivnom konceptu sa fontanama i mini jezerom. Drago mi je što su mi na dečjem igralištu rekli da ima malo lјulјaški, s obzirom na veliki broj dece. Neka uvek bude tako, neka bude što više dece, jer je to dobar znak za Novi Sad, a mi ćemo sa zadovolјstvom obezbediti dodatne sprave za igru. U park i okolne saobraćajne površine investirano je skoro pola milijarde dinara, a nastavićemo da ulažemo u zaštitu životne sredine i ravnomeran i održiv razvoj grada. Bilo bi lepo da građani Novog Sada odluče o nazivu novoizgrađenog parka. Uskoro nas očekuje još jedna parkovska površina u reonu oko ranžirne stanice koja će biti integrisana sa ovim parkom pešačkom pasarelom. Time ćemo dobiti jedinstvenu zelenu oazu koja će biti i turistički veoma atraktivna – rekao je gradonačelnik Vučević i najavio da su u planu kompletne rekonstrukcije Dunavskog i Futoškog parka, formiranje novog parka u blizini SPENS-a, kao i zamena nebezbednih stabala Univerzitetskog parka.

Prema rečima prof. dr Saše Orlovića, u novom parku je zastuplјeno pedesetak vrsta drveća i žbunja koji su skladno ukloplјeni. On je istakao da je Savet gradonačelnika za zelenilo posebno fokusiran na uvođenje zalivnih sistema kako bi ono što se sadi i postojeće drveće bilo vitalno.

- Želimo da parkovi budu mesta rekreacije, kulture, druženja i da se takvi sadržaji cilјano podstiču. Takođe Savet radi monitoring zdravstvenog stanja stabala u gradu, a Novi Sad je jedini grad u regionu koji ima monitoring gasova staklene bašte, jer nam je cilј da delujemo na ublažavanje klimatskih promena. Pripremamo i kapitalni projekat izgradnje botaničke bašte, a u maju naredne godine grad će biti domaćin naučnog međunarodnog skupa koji se bavi urbanom infrastrukturom u eri klimatskih promena. Novi Sad će 2024. godine biti Evropska prestonica šuma i zaista smo apsolutno posvećeni zaštiti životne sredine na različite načine – naglasio je prof. dr Saše Orlović.

Hortikulturno uređenje parka realizuje JKP „Gradsko zelenilo“ uz zajedničko finansiranje Grada Novog Sada i Ministarstva za zaštitu životne sredine. Do sada je posađeno 9424 komada perena i sezonskog cveća i 1486 komada šiblјa, a podignut je travnjak na svim slobodnim površinama (26,985 m²). U toku je sadnja šiblјa i drveća, a u ukupno će biti posađeno 635 stabala lišćarskog i četinarskog drveća. Izgrađene su i obodne saobraćajnice oko parka i to: saobraćajnica sa zapadne strane koja predstavlјa produžetak Ulice Milana Ješića Ibre i saobraćajnica sa istočne strane prema Bulevaru Evrope u ukupnoj dužini od 1.385m. Takođe izgrađene su pešačke staze oko parka u ukupnoj dužini od 900m, parkinzi duž istočne saobraćajnice, vodovodna i kanalizaciona mreža, kao i javno osvetlјenje.

Novi Sad, 24. novembar 2021. godine